Nume
Parola
Vizualizări: 1688
Moldova înregistrează progrese importante în educaţia timpurie, constată înalţi oficiali internaţionali
Chişinău, Străşeni, s. Vulcăneşti, r. Nisporeni, 10 August 2010 — Directorul Secretariatului Iniţiativei de Acţiune Rapidă în Educaţia pentru Toţi (EFA-FTI), Bob Prouty, aflat în vizită în Republica Moldova la invitaţia Ministrului Educaţiei, a vizitat grădiniţa incluzivă şi Centrul de Reabilitare pentru copiii cu nevoi speciale din Străşeni şi Centrul Comunitar de educaţie timpurie pentru copiii romi din s. Vulcanesti, r. Nisporeni. În aceste localităţi beneficiare ale Proiectului „Educaţie pentru Toţi” înaltul oficial internaţional a remarcat rezultatele pozitive şi bunele practici centrate pe copil, instituite de pedagogi împreună cu autorităţile locale.

Astăzi, în Republica Moldova tot mai mulţi copii au posibilitatea să frecventeze grădiniţa. În 2009 circa 75 la sută din copiii de vârstă preşcolară au frecventat grădiniţa, comparativ cu doar 48 la sută în 2001.

„Suntem mulţumiţi să constatăm că un număr tot mai mare de preşcolari din familii vulnerabile frecventează grădiniţe echipate modern şi beneficiază de o educaţie de calitate, care va servi drept bază solidă pentru studii şi dezvoltare continuă", a menţionat Bob Prouty în cadrul vizitei sale de documentare la Străşeni.

Rezultatele se datorează Proiectului „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă”, care a demarat în 2006, când Republica Moldova a primit 8,8 milioane de dolari de la Fondul Catalitic.

În acelaşi timp, 1 din 4 copii de vârstă timpurie şi mai mult de jumătate dintre copiii mai mici de 5 ani nu au acces la educaţie timpurie. La fel ca alte zeci de milioane de copii din ţările în curs de dezvoltare, ei nu-şi valorifică la maximum potenţialul de dezvoltare şi cel cognitiv, fiind expuşi la factori de risc, cum ar fi sărăcia, alimentaţia proastă, lipsa programelor de instruire şi un mediu casnic care nu stimulează cunoaşterea şi dezvoltarea.

„Guvernul Republicii Moldova a declarat educaţia şi dezvoltarea timpurie a copiilor o prioritate naţională şi va sprijini iniţiativele naţionale şi internaţionale în acest domeniu”, a menţionat, la Străşeni şi Nisporeni, Ministrul Educaţiei, Leonid Bujor.

Prima etapă a proiectului „Educaţie pentru Toţi” a cuprins anii 2006-2008, iar cea de-a doua – anii 2008-2010.

Proiectul are ca scop sporirea accesului la învăţământul preşcolar de calitate şi este realizat de Ministerul Educaţiei în parteneriat cu administraţia publică locală. Grantul este administrat de Banca Mondială, iar activităţile sunt realizate cu sprijinul UNICEF, ca agenţie de coordonare.

„Educaţia preşcolară este una dintre cele mai importante investiţii pe care o putem face pentru copii. Intenţionăm şi în continuare să îmbunătăţim calitatea grădiniţelor din ţară pentru a oferi copiilor din Moldova şanse mai bune de a reuşi în viaţă”, afirmă Reprezentantul Adjunct al UNICEF în Moldova, Sadrine Blanchet.

Cercetările recente demonstrează importanţa intervenţiilor asupra copiilor de 0-7 ani pentru formarea personalităţii lor. Studiile arată că investiţiile în educaţia timpurie de calitate a copiilor determină dezvoltarea socio-economică a ţării pe termen lung.

Iniţiativa de Acţiune Rapidă în Educaţia pentru Toţi (EFA-FTI) este un parteneriat global între ţările în curs de dezvoltare, donatori şi agenţiile ONU, iniţiat cu scopul de a sprijini ţările care au nevoie de ajutor în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.

Principalele rezultate ale Proiectului „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă” în Moldova:

• 65 de grădiniţe au fost renovate
• 36 de centre comunitare de dezvoltare timpurie a copiilor au fost create
• 510 grădiniţe au fost dotate cu mobilier, materiale didactice şi echipament pentru activităţi
• 53 de grădiniţe au fost dotate cu terenuri de joacă şi sport
• Toate grădiniţele din ţară (1342) au fost dotate cu documente de politici educaţionale (Curricumul, Standarde, Ghiduri metodologice)
• Circa 4600 de cadre didactice şi administrative au fost instruite
• 938 de locuri noi de muncă pentru cadre didactice au fost create.

Proiectul Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă”
Piaţa Marii Adunări Naţionale, 1
MD-2033, Chişinău, Republica Moldova
Tel.: 23.38.97, Fax: 23.31.39
Web: www.prescolar.edu
E-mail: efafti@edu.md,
educatie.pentru.toti@gmail.com