Nume
Parola
Vizualizări: 2694
În satul Cucuruzeni, Orhei, grădiniţa a fost inaugurată în prezenţa unor înalţi oficiali
s. Cucuruzeni, r. Orhei, 12 August 2010 — Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova a inaugurat, la 11 august 2010, grădiniţa renovată din satul Cucuruzeni, raionul Orhei. La eveniment au participat Preşedintele Grupului Băncii Mondiale, Robert B. Zoellick; Prim-ministrul Vlad Filat; Ministrul Educaţiei Leonid Bujor; Directorul Secretariatului Iniţiativei de Acţiune Rapidă în Educaţie pentru Toţi, Bob Prouty; Reprezentantul Adjunct al UNICEF în Moldova, Sadrine Blanchet; Managerul de Ţară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Melanie Marlett, şi alţi oficiali de rang înalt ai Băncii Mondiale.

Instituţia preşcolară din Cucuruzeni a fost renovată în cadrul Proiectului „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă”, realizat de Ministerul Educaţiei în parteneriat cu Administraţia Publică Locală. Proiectul „Educaţie pentru Toţi” a fost posibil datorită unui grant de 8,8 milioane dolari SUA oferit Moldovei de Fondul Catalitic prin intermediul Iniţiativei Globale de Acţiune Rapidă în Educaţie pentru Toţi. Grantul este administrat de Banca Mondială, iar activităţile sunt realizate, cu suportul UNICEF Moldova, de către Ministerul Educaţiei.

Grădiniţa de la Cucuruzeni, redeschisă după 19 ani, este una din cele 65 de instituţii preşcolare care au fost renovate şi una din cele 510 de instituţii preşcolare (din cele 1 342) din ţară care au fost dotate cu mobilier, materiale didactice, jucării în cadrul proiectului „Educaţie pentru Toţi”.

„Vizita Preşedintelui Băncii Mondiale Robert Zoellick şi a Directorului Secretariatului Bob Prouty pune în evidenţă importanţa eforturilor tuturor partenerilor în cadrul Iniţiativei de Acţiune Rapidă în Educaţie pentru Toţi", a spus Leonid Bujor, Ministrul Educaţiei.

Renovarea grădiniţei din s. Cucuruzeni este rezultatul unor eforturi comune ale Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Educaţiei, Administraţiei Publice Locale, Băncii Mondiale, UNICEF şi susţinerii financiare din partea Fondului Catalitic, prin intermediul Iniţiativei Globale de Acţiune Rapidă în Educaţia pentru Toţi.

Investiţiile în renovarea şi dotarea grădiniţei din s. Cucuruzeni:
• Proiectul „Educaţie pentru Toţi” 935 000 lei
• Fondul de Investiţii Sociale din Moldova 251 200 lei
• Consiliul Local Cucuruzeni 110 000 lei
• Consiliul Raional Orhei 260 000 lei
• Locuitorii satului Cucuruzeni 26 000 lei

Total investiţii în renovarea şi dotarea grădiniţei – cca 1 400 000 lei.

Acum 68 de copii vor merge la grădiniţa proaspăt renovată şi dotată. În acelaşi timp, 50 de copii de până la 3 ani vor avea şi ei în viitorul apropiat şansa educaţiei timpurii. În total, în satul Cucuruzeni sunt 123 de copii de vârsta timpurie (1-7 ani), dintre care fiecare al patrulea provine dintr-o familie dezavantajată.

La inaugurare, Ministrul Educaţiei, Leonid Bujor, şi-a exprimat încrederea că vizita înalţilor oficiali va pune în evidenţă eforturile ţării şi „vom beneficia în continuare de sprijinul atât de necesar în asigurarea accesului la educaţie de calitate pentru toţi copiii”.

* * *
Proiectul Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă”
Piaţa Marii Adunări Naţionale, 1
MD-2033, Chişinău, Republica Moldova
Tel.: 23.38.97, Fax: 23.31.39
Web: www.prescolar.edu
E-mail: efafti@edu.md,
educatie.pentru.toti@gmail.com