Nume
Parola
Vizualizări: 2357
Partidul Umanist salută susţinerea iniţiativelor sale de către alte partide
22 Noiembrie 2010 — Preşedintele Partidului Umanist, Valeriu Pasat a apreciat pozitiv faptul că tot mai multe partide politice susţin iniţiativa PUM de aderare a Moldovei la Uniunea Vamală Belarusi-Kazahstan-Rusia.

„Ne bucură faptul că ideile noi şi pozitive lansate de Partidul Umanist au fost preluate de către alte formaţiuni politice. Acest lucru confirmă că iniţiativele Partidului Umanist sunt corecte şi necesare pentru ţară”, a spus Valeriu Pasat.

Un obiectiv cheie al ofertei electorale a PUM este reintegrarea în două etape a Moldovei în spaţiul Estic – la prima etapă aderarea la Uniunea Vamală Belarusi-Kazahstan-Rusia, la etapa a doua – formarea unei uniuni politice a fostelor republici sovietice, după modelul şi principiile Uniunii Europene.

„În special, ne bucură că şi Partidul Comunist şi-a anunţat intenţia de promovare a direcţiei de aderare a Moldovei la Uniunea Vamală, însă este regretabil că acest partid nu a avut curajul să realizeze această aderare timp de opt ani, cât s-a aflat la putere. Sperăm că măcar acum comuniştii vor scoate din statutul său punctul în care optează pentru integrarea europeană”, a spus Pasat.

Vladimr Putin, şeful cabinetului de miniştri al Ruşiei, a spus în discursul său, rostit la şedinţa autorităţii superioare de conducere a Uniunii Vamale, la nivel de prim-miniştri, desfăşurată la Moscova, că această structură a devenit o realitate şi investitorii au căpătat încredere în perspectiva Uniunii.

Uniunea Vamală şi tariful vamal funcţionează de la 1 ianuarie a anului curent, în iulie a intrat în vigoare Codul vamal.

„Sigur, au fost şi mici carenţe, dar acest lucru este inevitabil atunci, când este vorba despre o activitate de proporţii. În linii mari, însă, am reuşit să reorganizăm sistemul de lucru într-un format principial nou”

„Cel mai important este că investitorii, inclusiv cei străini, au înţeles că Uniunea Vamală a devenit o realitate, au căpătat încredere în perspectivele acestei structuri şi deja îşi fac planuri de dezvoltare, reieşind din noile posibilităţi de integrare”, a spus Putin.

Pasat a confirmat, că în noul parlament PUM va insista asupra propunerii sale de a depune concomitent cererile de aderare la uniunea Vamală Belarusi-Kazahstan-Rusia şi Uniunea Europeană.

„Dacă în următorii 30 de ani, sau poate şi mai mult Moldova nu va fi acceptată în UE, atunci Uniunea Vamală este o cale reală de a scoate ţara din criză”, a susţinut Valeriu Pasat.

Serviciul de presă a Partidului Umanist din Moldova