Nume
Parola
Vizualizări: 3958
Consiliul de Presă: Jurnal TV trebuie să-şi ceară scuze public pentru modul în care a mediatizat sinuciderea tinerei de 18 ani din localitatea Bâc
Chisinau, 2 Mai 2012 — În şedinţa publică din 27 aprilie 2012, Consiliul de Presă din Republica Moldova a examinat plângerea împotriva postului de televiziune Jurnal TV care a mediatizat, la 9 aprilie 2012, sinuciderea unei tinere de 18 ani din localitatea Bâc, şi constată cu îngrijorare că în reflectarea acestui subiect au fost încălcate grav normele deontologice şi bunele practici jurnalistice. Astfel, în reportajul realizat de jurnalista Sofia Obadă, difuzat în buletinele de ştiri ale Jurnal TV şi plasat pe site-ul www.jurnaltv.md[1] au fost încălcate principiile deontologice de acurateţe, prezentare echilibrată şi verificare a informaţiilor (articolele 2.1, 2.2, 2.5 ale Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova[2]). Jurnalista şi postul de televiziune au admis imixtiuni în viaţa privată a victimei şi a mamei acesteia, au lezat demnitatea lor prin publicarea unor informaţii neverificate şi neconfirmate, încălcând grav articolul 4.1 al Codului deontologic. Contrar prevederilor art. 2.12 al Codului deontologic, postul de televiziune Jurnal TV nu a asigurat dreptul la replică al mamei victimei, cu toate că în reportaj au fost lansate acuzaţii directe şi indirecte în adresa acesteia.

Consiliul de Presă cere conducerii postului de televiziune Jurnal TV să iniţieze o anchetă internă şi să sancţioneze editorul şi reporterul care au admis mediatizarea neprofesionistă a acestui subiect. Consiliul de Presă recomandă Jurnal TV să-şi ceară scuze public în faţa mamei tinerei care s-a sinucis, să înlăture de pe site reportajul „S-a spânzurat din cauza mamei?” şi să pună pe post un material prin care restabileşte demnitatea fiicei decedate şi a mamei ei.
Ţinând cont de faptul că în ultima perioadă Consiliul de Presă a examinat mai multe plângeri împotriva Jurnal TV cu un conţinut similar, Consiliul de Presă solicită public Consiliului Coordonator al Audiovizualului să monitorizeze Jurnal TV privind respectarea drepturilor omului, obligaţie prevăzută şi de Codul Audiovizualului, aplicând acestui radiodifuzor sancţiunile prevăzute de lege.

[1] http://www.jurnaltv.md/ro/news/s-a-spanzurat-din-cauza-mamei-352019/#

[2] http://consiliuldepresa.md/fileadmin/fisiere/fisiere/Cod_deontologic_al_jurnalistului_din_Republica_final.pdf