Nume
Parola
Vizualizări: 6870
TRANSNISTRIA – HOLOCAUSTUL UITAT, 1941-1944
2 August 2012 — Forumul Internaţional ATELIERUL ISTORIC EUROPA (GESCHICHTSWERKSTATT EUROPA)
ediţia 2012

Chişinău-Odesa-Tiraspol

23-29 septembrie

În această toamnă, în perioada 23-29 septembrie, Republica Moldova va găzdui lucrările Forumul Internaţional ATELIERUL ISTORIC EUROPA (denumirea în original GESCHICHTSWERKSTATT EUROPA) cu tema Transnistria – holocaustul uitat, 1941-1944.

Timp de o săptămână, 25 de tineri cercetători din Europa Centrală şi de Est, dar şi istorici şi savanţi din Republica Moldova, Ucraina, România, Israel, SUA şi Germania vor participa la un program special de cunoaştere a realităţilor istorice dintr-o zonă mai puţin cercetată până acum – fenomenul holocaustului evreilor şi romilor care a avut loc pe teritoriul actual al Republicii Moldova şi Ucrainei în perioada 1941-1944.

Tinerii vor participa la seminare şi ateliere consacrate tematicii holocaustului şi vor avea posibilitatea să viziteze fostul lagăr de concentrare din satul Bogdanovka, Ucraina, precum şi Muzeul Istoriei Evreilor şi cel al Holocaustului din Odesa.

În cadrul Forumului vor avea loc şi două evenimente publice – o prelegere a profesorului Radu Ioanid (Washington, DC), care va vorbi la Muzeul Naţional de Arheologie şi de Istorie din Chişinău despre aspectele cunoscute şi mai puţin cunoscute ale evenimentelor care au avut loc în Basarabia şi Transnistria între anii 1941-1944; şi o masă rotundă consacrată felului în care este tratat fenomenul holocaustului şi al persecuţiei romilor din Transnistria în istoriografia şi mass-media din Republica Moldova, Ucraina şi România. La masa rotundă vor participa profesorii Igor Caşu, Diana Dumitru şi Igor Şarov (Republica Moldova), Vasile Şetnikov (Ucraina), Viorel Achim (România).

Cele două evenimente publice sunt deschise presei. La fel, participanţii la Forum sunt deschişi pentru interviuri şi invitaţii la dezbateri. În ajunul Forumului vom distribui presei programul amănunţit al evenimentelor şi lista participanţilor.


Forumul Internaţional ATELIERUL ISTORIC EUROPA (denumirea în original GESCHICHTSWERKSTATT EUROPA) este un program al Fundaţiei Federale Germane EVZ „Memorie, Responsabilitate şi Viitor” care îşi propune să abordeze subiecte legate de cel de al Doilea Război Mondial în Europa de Est, pentru o reconciliere a memoriei istorice a europenilor. Forumul este în acest an la a cincea ediţie. Primele patru au avut loc la Kiev (Ucraina), Vilnius (Lituania), Wrocław (Polonia) şi Leipzig (Germania).

Forumul din acest an, cu tema Transnistria – holocaustul uitat, 1941-1944, este organizat de Institutul pentru Studii Globale şi Europene al Universităţii din Leipzig, Germania, în parteneriat cu Centrul de Studiere al Totalitarismului de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Moldova.


Dragi colegi jurnalişti,

vă aşteptăm la evenimentele din cadrul Forumului şi vă mulţumim pentru interes! Pentru detalii va stau la dispoziţie în orice moment.

Lina Grâu,   
Biroul de presă al Forumului Internaţional
Atelierul Istoric Europa, ediţia 2012
mobil: +373 79408700
e-mail: lina.grau@gmail.com