Nume
Parola
Vizualizări: 2560
Reforma de eficientizare a rețelei școlare din r. Briceni este în desfășurare
Chişinău, 21 Septembrie 2012 — Astfel, potrivit informației prezentate de către Vitalie Știrbu, șeful DÎTS Briceni, la începutul anului de studii a fost reorganizată școala primară din s. Trestieni în școală primară-grădiniță. La 1 ianuarie 2013, o dată cu implementarea finanțării per-elev, în raionul Briceni urmează a fi reorganizate gimnaziile din localitățile Bălcăuți, Bulboaca și Mihăileni în școli primare- grădinițe.

În raion activează două gimnazii și un liceu de circumscripție, în care își fac studiile 726 de elevi. Cadrele didactice din instituțiile reorganizate și-au păstrat locul de muncă în instituții. În același timp, în școlile din raionul Briceni au fost angajați 26 de tineri specialiști.

Raionul Briceni dispune de trei autobuze școlare care transportă cca 160 de elevi, iar alți peste o sută de copii sînt transportați cu alte două unități de transport. În total, sînt transportați elevi din 7 localități din raion.

În urma comasării a 20 de clase lunar sînt economisiți cca 80 mii de lei. Aceste mijloace financiare vor fi redirecționate pentru dotarea instituțiilor de învățămînt cu mobilier, calculatoare, utilaje etc.

Potrivit lui Vitalie Știrbu, în prezent rămîne a fi o problemă adoptarea deciziilor de către autoritățile locale privind reorganizarea/lichidarea instituțiilor de învățămînt. În acest sens, DÎTS Briceni va organiza mai multe ședințe cu participarea conducerii raionului, primarilor și a părinților din aceste localități.

Viceministrul Tatiana Potîng a vizitat și Gimnaziul de circumscripție din s. Halahora de Jos, la care sînt transportați cu autobuzul școlar 26 de elevi din s. Trestieni și 40 de elevi din s. Halahora de Sus.
În total, în raionul Briceni sînt 34 de școli în care își fac studiile 7962 de elevi.