Nume
Parola
Vizualizări: 2849
Din ianuarie 2013 noua formulă de finanțare per elev, în școli, va fi extinsă în toată republica
Chişinău, 27 Septembrie 2012 — Metodologia dată a fost aplicată în calitate de experiment în anul 2010, în două raioane- pilot: Căușeni și Rîșcani, iar începînd cu 1 ianuarie 2012 în alte nouă raioane (Criuleni, Cantemir, Călărași, Nisporeni, Taraclia, Ștefan-Vodă, Glodeni, Leova, Sîngerei) și în municipiile Bălți și Chișinău.

Noua metodă de alocare a banilor va include două componente. Este vorba despre finanţarea "per elev", adică fiecărui şcolar îi va reveni în anul de învăţământ 2013, cîte 6127 de lei. De asemenea, şcolile şi liceele în care învaţă mai mult de 91 copii, vor primi suplimentar 386.755 de lei, aşa-numita componenta "per instituţie", calculată de către consiliile raionale. Noua metodologie urmează să cuprindă întreg procesul bugetar pentru anii 2013 și 2014.

Formula prevede acoperirea cheltuielilor ce țin de remunerarea muncii cadrelor didactice și auxiliare, achitarea tuturor serviciilor, întreținerea instituțiilor, și cheltuieli pentru dezvoltarea și îmbunătățirea bazei didactice și a celei tehnico-materială a școlii.

Reparaţiile capitale şi alimentaţia copiilor vor fi achitate, suplimentar, din bugetele consiliilor municipale sau raionale. Tot din acest an bugetar, consiliile raionale nu vor mai aloca resurse financiare destinate educației, pentru administrația publică locală de nivel I, dar vor finanța direct instituțiilor de învățămînt primar și secundar general. Astfel, banii vor fi gestionaţi de managerul instituţiei.

În prezent, noua formula de finanțare este aplicată în 518 şcoli.