Nume
Parola
Vizualizări: 4113
Proiectul revizuit al Strategiei de Dezvoltare Regională Centru și Planul Operațional Regional 2013-2015 au fost aprobate
Ialoveni, 10 Octombrie 2012 — Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Centru (CRD Centru) au aprobat astăzi Proiectul revizuit al Strategiei de Dezvoltare Regională(SDRC) și Planul Operațional Regional (POR) 2013-2015.
Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și ADR Centru au întrunit într-o ședință, în acest sens, membrii CRD, în scopul prezentării spre aprobare a proiectului revizuit al SDR Centru și POR 2013-2015.
Prezent la ședință, viceministrul Veacelav Guțuțui precizat:„Vă mulțumesc pentru faptul că ați manifestat interes pentru această ultimă ședință a CRD Centru în care veti aproba documente importante. Astăzi încheiem acest ciclu de activități – aprobarea documentelor strategice pe regiuni. Pot să remarc faptul că de la ultima ședință a CRD Centru și pînă la momentul dat s-au obținut mai multe rezultate pozitive privind valorificarea resurselor din FNDR, lucru care ne bucură. Doresc mult succes în activitatea de astăzi și sper că la sfîrșit vom ieși de aici cu documentele aprobate”.
Tudor Meșină, directorul ADR Centru a salutat prezența celor prezenți și a adus mulțumiri celor care au muncit în procesul de revizuire a Strategiei. „Aș vrea să menționez și interesul din partea APL care au participat la consultările publice unde au venit cu propuneri pentru revizuirea proiectului. Urez succes tuturor în toate activitățile” a mai adăugat directoru.
În cadrul ședinței, Liviu Andriuță, expert în domeniul dezvoltare regională, a prezentat contextul, fundamentarea și scopul abordării metodologice în procesul de revizuire a SDR Centru, probleme întîmpinate și perspective de îmbunătăţire a strategiei. Iulian Ungureanu, specialist în cadrul Secției planificare strategică și programare a adus la cunoștința membrilor CRD Planul Operaționl Regional al Regiunii Centru pentru anii 2013-2015.
În urma unei sesiuni de discuții membrii CRD au aprobat în unanimitate ambele documente strategice de planificare.
Tot în cadrul ședinței, Stela Corobceanu consultantul superior naţional în Dezvoltare Regională, adjunctul liderului de echipă, a expus și „Obiectivele și activitățile Componentei II Planificare și Programare regională” a proiectului „Modernizarea serviciilor publice Locale”.
Aprobarea acestor documente va permite coagularea energiilor din Regiunea de Dezvoltare Centru pentru implementarea unor proiecte de dezvoltare regională ce vor avea un impact direct asupra calităţii vieţii din regiune.

Strategia de Dezvoltare Regională (SDR) pentru Regiunea de Dezvoltare Centru (RDC) reprezintă un document de politici publice care are în vizor etapa de dezvoltare pe termen mediu a regiunii. Ea este coerentă cu cele mai importante documente de politici în domeniul dezvoltării regionale. SDR se bazează pe evaluarea detaliată economică, socială şi de mediu a potenţialului regiunii Centru, efectuată în baza constatărilor rezultate din numeroasele studii.

Planul Operațional Regional Centru 2013-2015 este un document strategic de programare şi un instrument de implementare SDR Centru, prevăzut pentru o perioadă de trei ani, ce cuprinde programe, proiecte şi activităţi prioritare, şi care împreună cu alte programe operaționale sectoriale, contribuie la implementarea politicilor naționale de dezvoltare întru atingerea viziunii strategice a RDC și obiectivelor de dezvoltare durabilă a regiunii.