Nume
Parola
Vizualizări: 4119
Protecţia concurenţei în vizorul jurnaliştilor
29 Octombrie 2012 — 17 jurnalişti, reprezentanţi ai instituţiilor de presă naţionale şi locale, au participat la un curs de instruire organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) pe 26-27 octombrie.

Timp de două zile, Claudia Pîrvoiu, jurnalistă şi expertă pe probleme economice din România, le-a vorbit participanţilor despre protecţia concurenţei într-o economie de piaţă funcţională, despre diverse practici anticoncurenţiale, ajutorul de stat şi politica de clemenţă, prin multiple exemple şi studii de caz.

În timpul discuţiilor, experta Claudia Pîrvoiu a constatat că în presa din Republica Moldova există foarte puţine materiale care să reflecte această tematică: „La o simplă căutare pe google, descoperi că nu prea găseşti articole despre concurenţă, doar materiale superficiale care nu tratează adevăratele probleme ce ţin de acest domeniu. Iată de ce este foarte necesară o mediatizare cât mai largă şi cât mai bine documentată a concurenţei loiale şi a beneficiilor acesteia”, a mai adăugat Pîrvoiu. Participanţii au apreciat cursul de instruire drept foarte util: „Domeniul concurenţei este unul foarte sensibil în condiţiile în care în Republica Moldova pe majoritatea pieţelor există poziţii dominate şi înţelegeri de cartier, de aceea o bună documentare, pe care am obţinut-o la training, este foarte necesară pentru a înţelege mai bine cum funcţionează sistemul din interior şi cum pot fi soluţionate problemele ce vizează monopolul de piaţă al agenţilor economici”, a spus Victor Ursu, reporter, 24h.md.
La deschidere a fost prezent şi Octavian Calmîc, viceministru al Economiei care a răspuns la o serie de întrebări ale jurnaliştilor.
Menţionăm că acest curs de instruire este al cincilea din şase ce vor fi organizate până la finele anului. Cursurile îşi propun să consolideze cunoştinţele jurnaliştilor în domeniul economic. Ultimul curs de instruire va avea loc la sfârşitul lunii noiembrie.
Pentru a afla mai multe detalii despre cursurile precedente, vedeţi legăturile de mai jos.
http://www.ijc.md/index.php?option=com_content&task=view&id=744&Itemid=1
http://www.ijc.md/index.php?option=com_content&task=view&id=737&Itemid=1
http://www.ijc.md/index.php?option=com_content&task=view&id=726&Itemid=1
http://www.ijc.md/index.php?option=com_content&task=view&id=713&Itemid=1

Programul de instruire a fost organizat în cadrul proiectului Corporației Financiare Internaționale (IFC) ”Reforma Climatului Investiţional în Moldova", realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în perioada iunie– decembrie 2012, la iniţiativa Ministerului Economiei în parteneriat cu Guvernul Suediei.