Nume
Parola
Vizualizări: 4799
Cursuri IT pentru bibliotecarii-traineri ai Centrelor Regionale de Formare create de Novateca
Chisinau, 4 Decembrie 2012 — Doisprezece viitori formatori - bibliotecari ai Centrelor Regionale de Formare care vor fi create, în curînd, de programul Novateca, în incinta bibliotecilor raionale din orașele Ungheni, Soroca, Orhei, Leova, Ceadîr-Lunga și Căușeni, participă, în perioada 26 noiembrie - 6 decembrie, la primele cursuri de formare de formatori.

Novateca a organizat aceste instruiri pentru a învăța cum să consolideze capacitățile locale ale bibliotecarilor și să ofere sprijin acestora în modernizarea bibliotecilor.

Cursurile durează 2 săptămâni și sunt organizate în Chișinău, atât pentru viitorii traineri ai Centrelor Regionale de Formare, cât și pentru reprezentanții Bibliotecii Naționale, a Facultății de Biblioteconomie a Universității de Stat, precum și a Asociației Bibliotecarilor din Moldova.

Scopul acestor cursuri este de a crea un mediu dinamic în care bibliotecarii să-și dezvolte abilitățile de trainer și cunoștințele în domeniul IT. Agenda cursurilor de formare este formată din două module - unul dedicat Tehnologiei Informației (IT) și gestionarea computerului și altul dedicat metodologiilor de formare profesională în domeniul instruirii adulților.

Pentru unii bibliotecarii din program, acest curs servește la reîmprospătarea cunoștințelor, pentru alții, materialul expus este complet nou.

„Sunt foarte entuziasmată să devin trainer” a menționat Viorica, un viitor trainer al Centrului Regional de Formare din Soroca. „În același timp, simt și o mare responsabilitate, pentru că va trebui să instruiesc atât colegii mei, cât și vizitatorii bibliotecii noastre”, a continuat ea.

Mediul de instruire este conceput pentru a permite bibliotecarilor să învețe cum pot amenaja o bibliotecă și întemeia un centru de calculatoare eficient.

Atelierele de lucru sunt interactive, iar participanții au posibilitatea de a lucra în echipe și de a-și împărtăși experiențele și realizările.

După finalizarea TOT-lui, noii formatori-bibliotecari vor oferi training-uri colegilor din bibliotecile proprii și din cele învecinate.

Începând cu luna aprilie 2013, Novateca va oferi un al doilea curs de formare de formatori pe subiectul dezvoltării serviciilor noi de bibliotecă.
Cursurile sunt susținute ce către experții Axa Consulting.

Despre Novateca:
Novateca este o inițiativa a Fundaţia Bill şi Melinda Gates care, timp de 2 ani, se va concentra pe facilitarea accesului populației la computere și Internet, prin intermediul reţelei existente de biblioteci publice. Programul este implementat prin crearea unei rețele de experiment formata din 60 de biblioteci publice din Moldova care vor fi dotate cu tehnologii moderne și calculatoare pentru accesul publicului la Internet. De asemenea, pe întreg teritoriul țării, programul va crea 6 Centre Regionale de Formare care vor oferi bibliotecarilor dezvoltare profesională continuă. Programul Novateca este implementat de IREX Moldova în cooperare cu Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să o contactaţi pe Tatiana Rusu, Specialist Relaţii Publice în cadrul programului Novateca la mobil: 068 76 26 20, e-mail trusu@irex.org.