Nume
Parola
Vizualizări: 5224
Corneliu Ciurea: Rolul factorului extern în incidentul din Pădurea Domnească
23 Ianuarie 2013 — Incidentul din Pădurea Domnească şi reacţiile actorilor externi au fost interpretate de unii politicieni din Alianţa pentru Integrare Europeană drept un prilej important pentru declanşarea unei campanii anti-corupţie, este de părere expertul IDIS “Viitorul”, Corneliu Ciurea. În lucrarea “Rolul factorului extern în incidentul din Pădurea Domnească”, autorul explică în ce măsură ar putea să afecteze imaginea Republicii Moldova acest incident.

“Acest incident a condus la anumite rezultate pozitive, printre care pot fi menţionate înainte de toate demisiile demnitarilor implicaţi, în primul rând, cea a Procurorului General, ceea ce ar putea servi drept atu în parcursul european al Republicii Moldova. Cu toate acestea, continuarea de o manieră maximalistă a acestei campanii în stilul formulei „cu orice preţ”, ar putea să cauzeze efecte mai puţin pozitive care sunt asociate apectelor populiste ale unor asemenea acţiuni propagandistice politice – pierderea credibilităţii sistemului democratic, destrămarea AIE, declanşarea „vînătorii de vrăjitoare” şi banalizarea discursului public”, susţine expertul.

Autorul consideră că în pofida declaraţiilor prudente ale oficialilor occidentali care nu solicită decât desfăşurarea unor anchete corecte, clasa politică şi mass-media din Republica Moldova s-a antrenat într-o campanie manipulatoare de proporţii, invocând şi argumente de ordin extern pentru a-şi proba veridicitatea. Această discuţie fierbinte din societate este caracteristică unui stat postcomunist, obsedat irecuperabil de fenomenul corupţiei.

Mai multe detalii pot fi găsite în cea de-a 57-a ediţie a Buletinului de politică externă:
http://viitorul.org/doc.php?l=ro&idc=358&id=4085&t=/PUBLICATII-PERIODICE/Buletin-de-politica-externa/Rolul-factorului-extern-in-incidentul-din-Padurea-Domneasca

Pentru (dez)abonare la buletin, expediaţi un mesaj la diana.lungu@viitorul.org

Buletinul de Politică Externă reprezintă o serie de analize, scrise de experţi locali şi străini, dedicate celor mai importante subiecte de politică externă, dezvoltărilor majore din Marea Neagră, cooperării cu organizaţiile internaţionale şi activităţilor de menţinere a păcii din regiune. Buletinul este distribuit în format electronic oficialilor europeni, fiind destinat în primul rând publicului extern. Asta pentru a o oferi informaţii obiective despre progresele Republicii Moldova în eforturile sale de apropiere de Uniunea Europeană. Publicaţia apare cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova.