Nume
Parola
Vizualizări: 8373
Monitorizarea civică a sectoarelor de poliţie şi a unităţilor de patrulare ale poliţiei se va desfăşura în şase ţări
12 Februarie 2013 — În lunile ianuarie şi februarie 2013 în Armenia, Belarus, Federaţia Rusă, Tajikistan, Ucraina şi Republica Moldova are loc un proces de monitorizare civică a activităţii structurilor de poliţie, ce interacţionează direct cu cetăţenii. În Republica Moldova, Asociaţia Promo-LEX în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne campania respectivă cu sloganul „Cu ochii pe poliție” se va desfăşura în perioada 12-26 februarie.


Necesitatea unei astfel de monitorizări a apărut în urma unei analize a legislaţiilor naţionale şi a normelor internaţionale, efectuate de către experţi din aceste 6 ţări în decembrie 2012. Astfel, au fost elaborate cerinţe minime ce trebuie îndeplinite de către agenții de aplicare a legii în fiecare dintre aceste țări. În baza acestor cerințe s-a format un algoritm unic de monitorizare a secțiilor de poliție și a patrulelor de poliție.

Astfel, pentru prima dată, activiștii au elaborat şi aplică un instrument unic cu care să evalueze și să compare respectarea drepturilor omului de către poliție în diferite țări. Activitatea este implementată de către UMDPL din Ucraina în colaborare cu Promo-LEX, fiind susţinută financiar de către Ambasada Marii Britanii din Ucraina.

Viceministrul afacerilor interne Ion Bodrug a declarat „Ne bucurăm cînd societatea civilă se implică în monitorizarea independentă și imparțială a poliției. Asta ne permite să luăm decizii care îmbunătățesc serviciile poliției. Reforma poliției se face pentru cetățeni. Așteptăm raportul final pe această acțiune și sper că el ne va ajuta să înțelegem mai bine așteptările cetățenilor și să ne conformăm acestora.”

"Comportamentul poliţiei în societate este de multe ori una dintre cele mai vizibile şi relevante cărţi de vizită pentru o ţară sau comunitate de oameni. Totodată, imaginea celor ce stau la straja ordinii publice poate influenţa substanţial comportamentul în societate. Cetăţenii au aşteptări mari şi manifestă interes deosebit faţă de activităţile organelor de drept, astfel că în următoarele 2 săptămâni ne propunem să luăm pulsul situaţiei actuale, salutând deschiderea Ministerului Afacerilor Interne faţă de această iniţiativă civică. Vom monitoriza activitatea poliţiei de ordine publică prin intermediul observatorilor în toată ţara, dar totodată vom promova prin intermediul mass-media supravegherea continuă a poliţiei de către orice cetăţean. Cu siguranţă vom comunica societăţii toate acţiunile pozitive ale poliţiei, dar nu vom trece cu vederea nici acţiunile negative. În final ne propunem să facem o evaluare, să vedem şi să punem la dispoziţia societăţii acea realitate care va fi constatată de observatorii Promo-LEX" a spus Ion Manole, Director Executiv al Asociaţiei Promo-LEX.

Asociaţia Promo-LEX a elaborat un cod de conduită pentru monitori şi sugerează tuturor cetăţenilor care se vor implica în campanie să respecte prevederile acestuia. În cadrul campaniei pe pagina de Facebook a Asociaţiei Promo-LEX vor fi plasate şi mediatizate materialele audio, foto, video furnizate de observatori dar şi de către cetăţeni atât despre acţiunile pozitive ale poliţiei cît şi cele care arată şi partea urâtă a activităţii poliţiei. În final autorii care au respectat codul de conduită şi vor putea fi identificaţi a materialelor pozitive şi mai puţin pozitive, care vor obţine cele mai multe like-uri de pagina Facebook, vor fi premiate la finele campaniei cu premii. În acest fel organizatorii campaniei doresc să atragă atenţia opiniei publice asupra activităţii poliţiei şi să sesizeze conducerea MAI despre orice abatere admisă de poliţişti, fapt care va permite conducerii ministerului să elucideze circumstanţele faptelor invocate şi după caz să întreprindă măsuri pentru înlăturarea neajunsurilor.

Aşadar, în perioada 12-26 februarie 2013 în toată ţara cetăţenii vor monitoriza POLIŢIA şi anume: vestimentaţia, echipamentul şi mijloacele speciale din dotare, precum şi comportamentul, atitudinea sau deschiderea instituţiilor respective.

Cetăţenii sunt invitaţi să comunice cazuri şi situaţii în care sunt vizaţi colaboratorii şi instituţiile Ministerului de Interne. La final, Promo-LEX şi conducerea MAI vor premia cele mai relevante, amuzante şi interesante imagini sau poze expediate la adresa promolex.pr@gmail.com sau pr@promolex.md

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Ion Manole, Director Executiv, Asociația Promo-LEX, tel: (22) 450024, GSM: 069070800, e-mail: promolex.pr@gmail.com
Iulia Munteanu, Ofiţer de Presă, tel: (22) 450024, GSM: 069072579, e-mail: pr@promolex.md