Nume
Parola
Vizualizări: 3214
ONU şi România au lansat un proiect de îmbunătăţire a statisticii din Republica Moldova
CHISINAU, 21 Februarie 2013 — Un nou proiect de “Îmbunătăţire a disponibilităţii şi credibilităţii statisticilor regionale pentru factorii de decizie din Republica Moldova”, finanţat de Guvernul României, şi implementat de Biroul Naţional de Statistică (BNS) în colaborare cu agențiile ONU, a fost lansat astăzi la Chișinău.

În valoare de 183 mii euro, proiectul vine să acopere lacunele existente ce ţin de disponibilitatea, relevanţa, corectitudinea și actualitatea datelor statistice la nivel regional și local. Acestea vor ajuta Guvernul Republicii Moldova și partenerii săi internaționali să identifice mai bine zonele dezavantajate ale țării, să înțeleagă mai profund caracterul problemelor cu care acestea se confruntă, să întreprindă acțiuni de dezvoltare la nivel local și să măsoare impactul politicilor de dezvoltare.

“Autoritățile publice vor dispune de date statistice regionale mai complete și mai calitative, care sunt extrem de importante pentru procesul de planificare și asigurare a unei dezvoltări regionale durabile”, a spus Oleg Cara, director general adjunct al Biroului Național de Statistică. „Vom utiliza cele mai bune practici europene de consolidare a capacităţilor instituţiilor naţionale de a produce date calitative privind dezvoltarea regională a ţării”, a spus Oleg Cara.

Proiectul va mai contribui la îmbunătăţirea indicatorilor socio-economici la nivel sub-național și a metodologiilor de calcul, precum și la utilizarea surselor administrative și statistice de informații pentru producerea datelor statistice necesare pentru funcționarea autorităților publice locale și Agențiilor de Dezvoltare Regională. De asemenea, o atenție deosebită va fi acordată armonizării cu standardele UE privind divizarea regională și prevederile Nomenclatorului unităților teritoriale de statistică (NUTS), care ar facilita comparabilitatea Republicii Moldova cu UE-27 și eligibilitatea pentru accesarea de fonduri europene. O altă componentă a proiectului prevede revizuirea calitativă şi metodologică a Indicelui de Deprivare a Ariilor Mici, fiind unul din instrumentele de monitorizare și evaluare a implementării politicilor regionale.

“România, în calitate de membru UE, are o experienţă vastă de armonizare la standardele europene”, a spus Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova. „Institutul Naţional de Statistică al României este partenerul-cheie în acest proiect, care va oferi asistență necesară şi va facilita schimbul de experienţă cu instituţiile specializate din România”, a spus Ambasadorul Lazurca.

“O analiză complexă şi sistematică, bazată pe date, ajută actorii naționali și partenerii săi internaționali să cunoască mai bine problemele care există la nivel regional și local”, a spus Nicola Harrington-Buhay, Coordonator Rezident ONU în Moldova. “Avînd aceste informații, putem direcționa mai bine asistența noastră către comunitățile și oamenii, care au cel mai mult nevoie de sprijinul nostru”, a spus dna Harrington-Buhay.

Proiectul “Îmbunătăţirea disponibilităţii şi credibilității statisticii regionale pentru factorii de decizie din RM” face parte din Programul Comun al ONU “Consolidarea sistemului statistic naţional”, implementat de Biroul Naţional de Statistică (BNS) în colaborare cu Cancelaria de Stat, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerul Economiei și agențiile ONU - PNUD, UNICEF, UNFPA, ILO și UN Women.

Mai multe despre proiect: http://www.undp.md/projects/cards/pdf_eng/2010/statistics_rom.pdf

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să o contactați pe Aurelia Spătaru, manager de proiect, tel. 022 403 142, e-mail aurelia.spataru@undp.org