Nume
Parola
Vizualizări: 3829
Consiliile de presă din Moldova şi Rusia: în jurnalism, scopul nu scuză mijloacele
Chişinău, 4 Martie 2013 — Consiliul de Presă din Federaţia Rusă (Общественная коллегия по жалобам на прессу Российской Федерации) a publicat Decizia „Privind plângerea Consiliului de Presă din Republica Moldova împotriva emisiunii „Pust` govoreat” (Pervîi Kanal) şi a moderatorului acesteia Andrei Malahov în legătură cu emisiunea „Prosi proscenia!” (în traducere - „Cere iertare!”) din 24.09.2012” (1). În decizie se constată încălcarea gravă de către emisiune şi moderator a normelor general acceptate de etică şi deontologie profesională, care îi obligă pe jurnalişti să apere drepturile şi demnitatea minorilor. Acest caz reprezintă o premieră în colaborarea consiliilor de presă din diferite ţări ale spaţiului post-sovietic în examinarea unor plângeri care vizează etica jurnalistică.
Reamintim că în emisiunea „Pust` govoreat” din 24 septembrie 2012, difuzată de postul de televiziune din Rusia Pervîi Kanal, a fost dezbătut cazul care s-a produs într-un sat din raionul Floreşti, Republica Moldova, unde un adolescent a fost bătut şi umilit de către o altă adolescentă şi prietenii acesteia, iar scenele filmate ale tratamentului degradant au fost plasate în Internet. Participanţii minori ai acestei situaţii au fost invitaţi în platoul emisiunii, unde li s-a cerut să povestească detaliat cele întâmplate, să răspundă la întrebările insistente şi provocatoare ale moderatorului şi alte altor invitaţi, au fost expuşi oprobriului public, exteriorizându-şi emoţiile şi retrăind situaţia neplăcută care i-a afectat din punct de vedere psihologic. Pe întreaga durată a emisiunii, au fost reluate de mai multe ori imaginile video ale tratamentului umilior şi degradant la care a fost supus unul dintre adolescenţi, fără aplicarea unor mijloace specifice de protecţie a imaginii minorului.
Consiliul de Presă din Republica Moldova a depus o plângere la Consiliul de Presă din Federaţia Rusă, solicitând evaluarea respectării normelor eticii profesionale jurnalistice în emisiunea „Pust` govoreat” din 24 septembrie 2012. De asemenea, Consiliul de Presă din Moldova a cerut ca postul de televiziune Pervîi Kanal şi jurnalistul Andrei Malahov să fie atenţionaţi asupra inadmisibilităţii încălcării drepturilor copiilor-victime în materialele jurnalistice (2).
În decizia adoptată de Consiliul de Presă din Federaţia Rusă pe marginea plângerii depuse de Consiliul de Presă din Moldova se constată că „emisiunea şi moderatorul ei, fără îndoială, au încălcat grav normele profesionale şi etice general acceptate şi regulile care obligă jurnaliştii să apere drepturile şi demnitatea minorilor”. De asemenea, în decizie se menţionează caracterul manipulator al emisiunii „Pust` govoreat” din 24 septembrie 2012 şi faptul că moderatorul a abuzat grosolan de încrederea copiilor şi a altor oameni invitaţi, de dragul ratingului emisiunii televizate. Consiliul de Presă din Federaţia Rusă a reamintit de Rezoluţia 1003 (1993) „Privind etica jurnalistică”, adoptată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (3) care prevede că „în profesia de jurnalist scopul nu scuză mijloacele”, ceea ce înseamnă că mijloacele utilizate de jurnalist pentru obţinerea unor scopuri nobile (în opinia lui) nu trebuie să intre în contradicţie nici cu caracterul moral al acestui scop, nici cu normele de etică şi conduită profesională general acceptate.
Consiliul de Presă din Federaţia Rusă a solicitat conducerea postului de televiziune Pervîi Kanal să-şi reconsidere atitudinea faţă de plângerile care vizează încălcarea principiilor şi a normelor eticii jurnalistice sau a drepturilor omului în mass-media.
Decizia urmează să fie publicată în două reviste de specialitate din Federaţia Rusă şi studiată de studenţii facultăţilor de jurnalism, interesaţi de etica profesională.

Secretariatul Consiliului de Presă:
mun. Chişinău, str. Romană 2/2,
tel./fax: (022) 220996
secretariat@consiliuldepresa.md
www.consiliuldepresa.md


____________________________________________________________________________________________
1 http://www.presscouncil.ru/index.php?option=com_content&task=view&id=1449&Itemid=100&limit=1&limitstart=6
2 http://consiliuldepresa.md/ro/stiri/detalii-stire/articol/consiliul-de-presa-din-moldova-a-depus-o-plangere-impotriva-unei-emisiuni-de-la-un-post-de-televi.html
3 http://assembly.coe.int/main.asp?Link=/documents/adoptedtext/ta93/eres1003.htm