Nume
Parola
Vizualizări: 3549
DE CE AUTORITATILE NU COMBAT IMPUNITATEA SI TORTURA ?
Chişinău, 29 Aprilie 2013 — Amnesty International Moldova (AIM) a expediat, aproximativ o lună în urmă, Ministerului Justiţiei şi Parlamentului RM 10 recomandări pentru perfecţionarea legislaţiei penale, procedural-penale şi de executare întru combaterea fenomenului torturii şi impunităţii în RM. Recomandările expediate vizează necesitatea creării urgente a unui mecanism independent din punct de vedere administrativ şi financiar destinat anchetării şi urmăririi penale a cazurilor de tortură şi rele tratamente. De asemenea, AIM a solicitat modificarea termenelor de promptitudine a efectuării urmăririi penale pe cauzele de tortură sau rele tratamente suspendarea imediată din funcţie a poliţiştilor suspecţi-torţionari etc. Aceste recomandări sunt necesare pentru a avansa în lupta cu impunitatea şi tortura şi corespund standardelor UE şi CPT (Comitetul UE pentru Prevenirea Torturii).

Recomandările au fost formulate în baza unui studiu realizat de avocaţii publici şi experţi, în cadrul proiectului "Litigare Strategică - Stop Tortura în Moldova", care a fost implementat de Amnesty International Moldova timp de un an.

În această perioadă, avocaţii au litigat 4 cazuri de tortură şi rele-tratamente, în scopul armonizării legislaţiei naţionale la standardele europene şi combaterii fenomenului torturii. La un an de la comiterea actelor de tortură, avocaţii victimelor declară că nu s-a ajuns la o finalitate pozitivă în examinarea acestor cazuri în instanţele naţionale. Pretinsele victime ale torturii nu au avut parte de protecţie, iar examinarea plângerilor a fost tergiversată şi efectuată părtinitor, incomplet şi ineficient.

Recomandările formulate de către avocaţi, în baza dosarelor au fost ignorate până acum, atât de Parlamentul RM (vezi răspunsul evaziv al lui V.Mişin, fostul preşedinte al Comisiei Parlamentare Drepturile Omului şi Relaţii Interetnice, www.amnesty.md), cât şi de Ministerul Justiţiei, care are o concepţie bună de reformare a sectorului justiţiei, însă o legislaţie procedural-penala imperfectă.

Experţii proiectului, Natalia Moloşag şi Veronica Mihailov-Moraru, au declarat că necooperarea sau cooperarea formală a autoritarilor, atunci când este vorba de apărarea drepturilor omului, va avea ca şi consecinţă un număr mare de dosare nesoluţionate şi un număr impunător de dosare pierdute la CtEDO. Experţii proiectului regretă faptul că instituţiile statului neagă munca şi experienţa organizaţiilor neguvernamentale şi mai ales contribuţia lor, absolut dezinteresată, în perfecţionarea legislaţiei RM.
Natalia Moloşag: "Chiar şi cazul recent de achitare la Curtea de Apel în dosarul victimei torturii Sergiu Creţu este o dovada în plus a impunităţii şi obrăzniciei autorităţilor în a oferi recompensă echitabilă victimelor torturii".

Proiectul "Litigare Strategică - Stop Tortura în Moldova" este implementat de Amnesty International Moldova, cu suportul financiar al Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă. Acesta are drept scop litigarea strategică a 4 cazuri de tortură şi rele-tratamente în scopul armonizării legislaţiei naţionale la standardele europene şi combaterea fenomenului torturii la etapa urmăririi penale şi examinării cazurilor în instanţele de judecată. Proiectul a fost lansat în luna mai 2012.