Nume
Parola
Vizualizări: 4134
Amnesty International Moldova a făcut totalurile Proiectului "Litigare Strategică - Stop Tortura în Moldova" şi a lansat Ghidul Antitortură
Chişinău, 20 Mai 2013 — Ghidul "Recomandări pentru combaterea torturii în Republica Moldova" a fost lansat în cadrul mesei rotunde de finalizare a Proiectului „Litigare strategică - Stop Tortura în Moldova", organizată de Amnesty International Moldova (AIM), în colaborare cu Fundaţiile pentru o Societate Deschisă. La eveniment au participat avocaţi, reprezentanţi ai Ministerului de Interne şi a Justiţiei, Procuraturii. Studiul a fost realizat şi prezentat de experţii proiectului, avocaţii publici, Natalia Moloşag şi Veronica Mihailov. Recomandările au fost formulate în baza litigării strategice a mai multor cazuri recente de tortură şi rele tratamente şi apărării victimelor în aceste dosare.

Ghidul include recomandări procedurale atât pentru avocaţi, procurori, cât şi pentru victimele torturii. Sfaturile practice sunt adresate persoanelor aflate în pericol eminent de a fi supuse torturii şi relelor tratamente (persoane reţinute, arestate, etc.). Ghidul descrie circumstanţele posibile în care pot avea loc acţiuni de tortură şi rele tratamente, dar şi acţiunile legale ale victimei şi ale avocatul acesteia. Studiul mai include sugestii pentru procurorii care investighează cazurile de tortură.

De asemenea, experţii au elaborat o serie de recomandări pentru Guvernul RM în scopul perfecţionării cadrului legal şi obţinerii garanţiilor suplimentare pentru victimele acţiunilor de tortură. Recomandările sunt în strictă concordanţă cu ultimele standarde ale Consiliului Europei în domeniul prevenirii şi combaterii torturii şi relelor tratamente.

AIM a expediat aceste recomandări Comisiei parlamentare de profil şi Ministerului Justiţiei. De menţionat că Ministerul Justiţiei a acceptat recomandările de modificare a legislaţiei procedural-penale cu privire la suspendarea din funcţie a poliţiştilor torţionari bănuiţi de comiterea actelor de tortură, propuse de experţii AIM.

Proiectul "Litigare Strategică - Stop Tortura în Moldova" este implementat de Amnesty International Moldova, cu suportul financiar al Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă. Acesta are drept scop litigarea strategică a 4 cazuri de tortură şi rele tratamente în scopul armonizării legislaţiei naţionale la standardele europene şi combaterea fenomenului torturii la etapa urmăririi penale şi examinării cazurilor în instanţele de judecată. Proiectul a fost lansat în luna mai 2012.

Ghidul poate fi accesat pe site-ul AIM
www.amnesty.md