Nume
Parola
Vizualizări: 4404
Echipa Programului Bunelor Practici în vizită la Feștelița, Calfa și Mileștii Mici
14 Iunie 2013 — Membrii Grupului Coordonator al Programului Bunelor Practici, împreună cu experții IDIS Viitorul au efectuat o vizită de documentare în localitățile Feștelița (r-nul Ștefan Vodă), Calfa (r-nul Anenii Noi) și Mileștii Mici din r-nul Ialoveni, joi, 13 iunie. Evenimentul a avut scopul de a examina “pe viu” modalitate de implementare a practicii locale depuse în cadrul Programului.

Astfel, echipa proiectului a văzut cum a fost adaptat scuarul clădirii Primăriei la necesitățile persoanelor cu dizabilități din s. Feștelița; a efectuat o vizită la Centrul de Plasament temporar al bătrânilor din Calfa și nu în ultimul rând, a aflat care sunt soluțiile potrivite pentru un management durabil al deșeurilor din Mileștii Mici, r-nul Ialoveni.

Menționăm că proiectul pentru s. Feștelița a fost inițiat în anul 2011, având un buget total de 291 mii lei. De condițiile create de administrația locală beneficiază persoanele cu dizabilități și cele în etate din localitate, inclusiv 8 persoane cu handicap locomotoriu. Ca urmare a implementării acestei inițiative, aceştia beneficiază acum de acces la serviciile publice, îmbunătățindu-se astfel relația dintre cetățeni și aleșii locali. “Datorită acestei practici avem un teren în jurul clădirii, avem bănci, multă verdeaţă şi chiar o rampă de acces pentru persoanele cu dizabilităţi din sat. În rezultat, a crescut imaginea localității, iar oamenii au devenit mai deschiși și mai dornici să conclucreze cu primăria pentru a-și îmbunătăți condițiile de trai”, a declarat primarul localității, Tudoreanu Nicolae. Potrivit lui, astfel de practici pot deveni un exemplu de preluat pentru satele care au idei bune, dar bugete locale limitate.

Pe de altă parte, bâtrânii solitari sau aflați în dificulate, din localitatea Calfa, r-nul Anenii Noi, beneficiază de condiţii mai bune de viaţă graţie Centrului de Plasament Temporar al Bătrânilor. Zilnic, 25 de persoane beneficiază de asistență medicală și psiho-socială, iar pentru aproximativ 15 bătrâni care nu se pot deplasa, personalul centrului distribuie mâncare caldă, dar și produse de prima necesitate la domiciliul acestora. Astfel, peste 125 de persoane deja au fost asistate la Centrul de plasament al bătrânilor începând cu februarie 2012. “Ne considerăm localitatea pilot în raionul Anenii Noi care dispune de astfel de practică de succes în domeniul social. Îmbunătățirea vieții persoanelor nevoiașe, crearea condițiilor moderne de trai, scăderea ratei de morbiditate și mortalitate în localitate, precum și crearea noilor locuri de muncă sunt cele mai importante rezultate ale proiectului”, a menționat Ludmila Ceaglic, primarul s. Calfa. Centrul a fost înfiinţat cu sprijinul proiectului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de PNUD Moldova şi este singura instituţie socială de acest gen din zona de securitate a Republicii Moldova.

Ultima vizită efectuată de echipa Programului Bunelor Practici a fost la Mileștii Mici. Aici, a fost creat un sistem adecvat de gestionare a deșeurilor și transportarea lor. Astfel, în localitate au fost amplasate 1200 de tomberoane, create 7 locuri noi de muncă și instruite peste 20 de persoane în domeniul managementului deșeurilor. “Anual în localitate sunt generate circa 6 mii tone de deșeuri animaliere și circa 1000 tone de deșeuri din gospodăriile comunei. Datorită acestui proiect, au fost evitate prejudiciile cauzate resurselor acvatice prin depozitarea neadecvată a deșeurilor animaliere”, a precizat primarul localității, Lilian Caramanu. În opinia primarului, autoritățile publice locale din Republica Moldova pot prelua această practică pentru a putea promova la fel de eficient educația ecologică în rândul populaţiei rurale, precum și a elabora o strategie națională cu privire la managementul adecvat al deșeurilor. Proiectul “Managementul adecvat al deșeurilor” a fost implementat în perioada ianuarie – decembrie 2012 și finanțat de Fondul Ecologic Național.

Localitățile Feștelița, Calfa și Mileștii Mici fac parte din cele peste 20 de localități din Republica Moldova selectate pentru a fi vizitate. Următoarele care vor fi vizitate sunt localitățile din UTA Găgăuzia.

După ce vor fi vizitate, autorităţi publice locale vor fi invitate să prezinte bunele lor practici în cadrul unei şedinţe organizate la sfârşitul lunii octombrie 2013. În urma acestor prezentări şi a vizitelor anterioare, membrii Grupului Coordonator vor selecta autoritățile publice locale cărora le va fi acordat Statutul „Autoritatea cu Cea mai Bună Practică” în domeniul în care a fost implementată practica.

Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005 de către Consiliul Europei în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, asociaţiile de primari, proiectul USAID „Reforma Autorităţilor Publice Locale” și implementat de către IDIS “Viitorul”, având scopul de a identifica, valorifica și disemina bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.

Pentru mai multe detalii, contactați coordonatorul programului, Ana – Maria Veveriţa la numărul de telefon 0 22 221844 sau ana.veverita@viitorul.org.