Nume
Parola
Vizualizări: 3473
Mass-media online din stânga Nistrului devine mai activă
Chisinau, 2 Iulie 2013 — Pentru prima dată, 11 şcoli din regiunea transnistreană şi-au creat bloguri, unde elevii îşi pot exersa abilităţile de jurnalist şi îşi pot afişa realizările. Pe parcursul acestui an, 70 de elevi din regiunea transnistreană au fost ajutaţi să creeze bloguri pentru şcolile în care studiază. La finele cursului de instruire, tinerii bloggeri s-au întrunit la o şcoală de vară, organizată cu asistenţa Programului UE-PNUD “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, pentru a demonstra rezultatele obţinute şi a face schimb de experienţă.

Participanţii la şcoala de vară au menţionat că este pentru prima dată când participă la asemenea seminare şi că acestea le-au fost extrem de utile, ajutându-i să se implice şi să comunice mai activ despre viaţa şcolii şi a comunităţii lor. “Am învăţat şi am aplicat într-un mod interactiv regulile de scriere pentru media online, am deprins tehnici de documentare, de fotografiere şi de combinare reuşită a textelor cu imaginile. Datorită acestei instruiri am creat un blog interesant şi util pentru toţi oamenii din regiune şi din afara ei. Acum pot spune lumii întregi despre ceea ce văd şi gândesc”, spune Olga S., care se prezintă cu mândrie blogger din satul Parcani.

Instruirea tinerilor bloggeri este o parte a unui proiect realizat în vederea dezvoltării mass media din regiunea transnistreană de către Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu Centrul Media şi organizaţia Stels-Tera din Tiraspol, cu asistenţa Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

„Programul de susţinere a măsurilor de promovare a încrederii are drept scop încurajarea cooperării oamenilor de pe cele două maluri ale Nistrului, pentru a răspunde provocărilor care-i afectează în egală măsură, indiferent de locul în care locuiesc – Chişinău, Bender sau Zona de Securitate. De asemenea, Programul ajută organizaţiile societăţii civile şi, în special, tinerii să profite de oportunităţi comune: în cazul dat, pentru a contribui la dezvoltarea mijloacelor de informare în masă independente şi profesioniste, în conformitate cu standardele UE”, a declarat Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova.

Pe lângă instruirea tinerilor bloggeri din regiunea transnistreană, în cadrul proiectului susţinut de UE şi PNUD a mai fost realizat un studiu de evaluare a necesităţilor mass media din stânga Nistrului. 20 de jurnalişti profesionişti de pe ambele maluri ale Nistrului au fost instruiţi în domeniul multimedia şi au realizat în comun 10 produse media, pe care le-au publicat/difuzat pe unul sau mai multe canale media.

“Prin intermediul blogurilor, tinerii se pot implica în rezolvarea problemelor care îi afectează pe ei, generaţia şi comunităţile lor. Fiecare om îşi doreşte ca vocea lui să fie auzită, iar opinia lui să fie luată în considerare”, a declarat Nicola Harrington-Buhay, Reprezentantul Permanent PNUD în Moldova.
Doamna Harrington-Buhay a remarcat faptul că acest proiect este un bun exemplu al modului în care organizațiile societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului pot juca un rol efectiv în îmbunătățirea vieții oamenilor din această regiune. “Știm, din propria experienţă, că activitatea în comun produce efecte mult mai bune decât eforturile solitare”, a mai spus Nicola Harrington-Buhay.

Programul “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” sprijină autorităţile publice locale, reprezentanţii sectorului asociativ, oamenii de afaceri şi alte părţi interesate de pe ambele maluri ale Nistrului să desfăşoare activităţi comune în cinci domenii-cheie: dezvoltarea afacerilor, dezvoltarea societăţii civile, renovarea infrastructurii sociale, ocrotirea sănătăţii şi protecţia mediului ambiant.

Programul este implementat de PNUD Moldova în perioada 2012-2015, cu un buget total de 10,600,000 Euro, acordați de Uniunea Europeană (9,500,000 Euro) și PNUD (1,100,000Euro).

Mai mult despre SCBM la: http://www.undp.md/projects/Transnistria.shtml

Pentru mai multe informaţii: Victor Draguţan, Manager de proiect, Componenta Dezvoltarea afacerilor şi societate civilă, Programul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” , Tel: (+ 22 373) 839 872, E-mail: victor.dragutan@undp.org sau Natalia Costaş, consultant în comunicare, Programul SCBM, Tel:(+ 373 22) 69221141, E-mail: natalia.costas@undp.org