Nume
Parola
Vizualizări: 3879
O PRIMĂ VICTORIE ÎN DOMENIUL DREPTURILOR OMULUI
Chişinău, 5 Iulie 2013 — (CHIŞINĂU)-- Amnesty International Moldova consideră că decizia Curţii Constituţionale de a declara neconstituţională castrarea chimică forţată a persoanelor condamnate pentru violul minorilor, armonizează cu prevederile Convenţiei ONU împotriva torturii, Convenţia Europeana pentru Drepturile Omului, ratificate de RM, şi nu în ultimul rând cu legea supremă a statului, Constituţia RM.

AIM consideră că într-un stat de drept, legiuitorii nu trebuie să submineze dreptul de bază la inviolabilitatea fizică şi psihică, adică dreptul de a nu fi torturat sau maltratat sub nici o formă. Acordurile internaţionale din domeniul drepturilor omului interzic expres aplicarea torturii şi a tratamentelor inumane sau degradante, fapt menţinut şi de Legea Supremă a Republicii Moldova (vezi art. 24, aliniatul 2 din Constituţia RM). Este evident că impunerea procedurilor medicale forţate echivalează cu aplicarea unui tratament inuman.

Cristina Pereteatcu, Director executiv Amnesty International Moldova: Nu contestăm faptul că toate crimele trebuie pedepsite. Deşi mulţi consideră castrarea chimică forţată o pedeapsă corectă, aceasta este totuşi incompatibilă cu toate prevederile în domeniul drepturilor omului. Soluţiile nu trebuie identificate speculând pe emoţii şi lipsă de informare. Este regretabil că uneori este total ignorată ideea de identificare a cauzelor şi măsurilor de prevenire a crimelor - prin educaţie, consiliere, prin efortul consolidat al psihologilor, psihiatrilor, angajaţilor în domeniul educaţiei, sănătăţii, cel legal. Mai mult, conform statisticilor internaţionale, marea majoritate a pedofililor castraţi chimic recidivează, deoarece acesta este un proces reversibil. De asemenea, pentru a evita noi condamnări a statului pentru violarea drepturilor omului nu trebuie să reacţionăm doar atunci când o crimă este săvârşită şi să ne concentrăm toate eforturile doar asupra identificării „pedepselor eficiente”. Crimele trebuie pedepsite doar prin instrumente legale. O pedeapsă inumană nu soluţionează problemele unei societăţi. Pedeapsa trebuie să aibă menirea de a reeduca şi nu de a mutila.

AIM cheamă societatea să ne consolidăm eforturile pentru a identifica soluţii pe termen lung pentru rezolvarea problemelor în domeniul drepturilor omului. STATUL NU-ŞI POATE PERMITE SĂ FIE TORŢIONAR!
Amnesty International Moldova
Pentru informaţii contactaţi:
Violeta Terguţă, Media and PR Officer ,
Tel. +373 22 83 58 08, tel./fax +373 22 22 99 66.
MOBIL: 068090278
Email: media@amnesty.md Web: www.amnesty.md