Nume
Parola
Vizualizări: 4410
În Briceni va fi deschis un incubator de afaceri pentru tinerii antreprenori
12 Iulie 2013 — Joi, 11 iulie, echipa Programului Bunelor Practici ale autorităților publice locale (PBP) a vizitat orașul Sângerei și comuna Larga din raionul Briceni, două localități nordice ce promovează oportunitățile de angajare a tinerilor și utilizarea eficienței energetice.

Prima localitate vizitată de echipa Programului Bunelor Practici a fost orașul Sângerei. În liceul “Dimitrie Cantemir“ a fost renovată iluminarea interioară, fiind instalate 156 corpuri de iluminat cu lămpi econome de tip LED. De asemenea, aici au mai fost schimbate ferestrele și efectuată izolarea termică a blocului de studii. De noile condiții beneficiază în prezent circa 300 de persoane, dintre care 260 de elevi. Drept rezultat, clasele instituției au devenit mai luminoase, iar liceul suportă cu mult mai puține cheltuieli. Costul total al proiectului constituie 298 mii lei. “Toate aceste realizări ne-au oferit posibilitatea să economisim energie electrică în medie cu 30% și, din acest punct de vedere, consider că proiectul promovează cu succes utilizarea eficienței energetice”, a declarat primarul orașului, Vasile Doga. Potrivit edilului, în viitorul apropiat, orașul va deveni mai luminos datorită iluminării stradale.

Un proiect durabil ce va contribui la crearea de oportunităţi de angajare a tinerilor îl reprezintă incubatorul de afaceri din comuna Larga, raionul Briceni. Obiectivul general al inițiativei constă în dezvoltarea afacerilor non-agricole în rândul tinerilor din 6 localităţi din raionul Briceni. Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2011, în raionul Briceni au fost înregistrați 740 șomeri, dintre care mai mult de jumătate au vârsta cuprinsă între 16 și 30 de ani. Printre obiectivele specifice ale proiectului se numără îmbunătățirea performanțelor manageriale; crearea unui mediu de afaceri favorabil dezvoltării IMM-urilor din raionul Briceni, precum și facilitarea accesului acestor întreprinderi la sursele de finanțare. Odată cu deschiderea sa, planificată pentru 1 august curent, incubatorul de afaceri va deveni un edificiu cu un program de susţinere, care oferă micilor afaceri create de tineri posibilitatea de dezvoltare prin acordarea de asistenţă tehnică, administrativă şi consultativă profesională în domeniul afacerilor, organizându-se, în acest sens, training-uri în domeniul antreprenoriatului și al gestionării afacerilor. De asemenea, firmele incubate pe viitor vor putea să beneficieze şi de instruire privind scrierea proiectelor.

La momentul actual, incubatorul dispune de mobilier, sistem de încălzire, echipament tehnic, printre care 20 de calculatoare, o sală modernă de festivități și alte câteva pentru desfășurarea viitoarelor afaceri locale. Pentru implementare, Fondul Național pentru Dezvoltare Regională a alocat 5608,74 lei, sumă ce constituie bugetul total al proiectului. Potrivit primarului, Radu Urechean, incubatorul de afaceri reprezintă una din cele mai inedite practici din mediul rural care permite crearea unui mediu de afaceri favorabil dezvoltării economice a Regiunii de dezvoltare Nord “Este primul incubator de acest gen într-o localitate rurală și eu cred că această practică poate fi preluată și de alte localități motivate să susțină forța de muncă și să încurajeze antreprenoriatul în rândul tinerilor.” Menționăm că în Republica Moldova activează actualmente 5 incubatoare de afaceri din Moldova, 3 parcurilor științifico-tehnologice și un incubator de inovare.

Localitățile Sângerei și Larga fac parte din cele peste 20 de localități din Republica Moldova selectate pentru a fi vizitate.

După ce vor fi vizitate, autorităţi publice locale vor fi invitate să prezinte bunele lor practici în cadrul unei şedinţe organizate la sfârşitul lunii octombrie 2013. În urma acestor prezentări şi a vizitelor anterioare, membrii Grupului Coordonator vor selecta autoritățile publice locale cărora le va fi acordat Statutul „Autoritatea cu Cea mai Bună Practică” în domeniul în care a fost implementată practica.

Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005 de către Consiliul Europei în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, asociaţiile de primari, proiectul USAID „Reforma Autorităţilor Publice Locale” și implementat de către IDIS “Viitorul”, având scopul de a identifica, valorifica și disemina bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.

Pentru mai multe detalii, contactați coordonatorul programului, Ana – Maria Veveriţa la numărul de telefon 0 22 221844 sau veverita.maria@gmail.com.