Nume
Parola
Vizualizări: 2858
CCI a Moldovei și Bursa Universală de Mărfuri din Belarus au semnat un Acord de colaborare
Chișinău, 12 August 2013 — Pe 12 august 2013, la Chișinău, Camera de Comerț și Industrie a Moldovei și Bursa Universală de Mărfuri din Belarus (BUM) au semnat un Acord de colaborare, cu scopul de a facilita inițierea parteneriatelor de afaceri dintre întreprinzătorii celor două state și a contribui la dezvoltarea relațiilor comercial-economice moldo-belaruse.
Gheorghe Cucu, președintele CCI a Moldovei a accentuat interesul oamenilor de afaceri de la noi din țară față de Belarus. ”Bursele de mărfuri reprezintă un mecanism eficient, utilizat pe larg în practica internațională. Piața belarusă este foarte importantă pentru Republica Moldova, având un mare potențial. Tradițional, exportăm în Belarus mărfuri agroindustriale, care sunt destul de cunoscute și solicitate acolo și importăm mașini, utilaje. Trebuie să extindem și să valorificăm aceste oportunități, anume din acest considerent am semnat Acordul de colaborare”.
Arkady Salikov, președinte al Bursei Universale de Mărfuri din Belarus, a spus că BUM a fost fondată în anul 2005 și are bune relații de colaborare atât cu CCI din Belarus, cât și cu camere de comerț din alte state. ”Consolidându-ne eforturile, vom informa agenții economici din țările noastre despre avantajele și posibilitățile de pătrundere pe piața belarusă, respectiv, moldovenească, îi vom ajuta să își găsească parteneri de încredere pentru business. Ne dorim ca relațiile inițiate să fie reciproc avantajoase și durabile.”
Potrivit datelor Birului Național de Statistică, volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu Belarus, pentru 5 luni ale anului 2013, a înregistrat suma de 109,5 mil. USD. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, volumul comerţului exterior a scăzut cu 0,81%.
Exportul de mărfuri realizat în perioada analizată a înregistrat suma de 34,2 mil. USD, crescând cu 11,03 % faţă de cinci luni ale anului precedent. Belarus deţine o pondere de 3,57% în volumul total al exportului RM.
Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din Belarus a însumat 75,3 mil. USD şi a înregistrat o scădere de 5,4 % în raport cu anul ianuarie – mai 2012. Belarus deţine o pondere de 3,52 % în volumul total al importului RM.
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook