Nume
Parola
Vizualizări: 3593
SOLIDARI PENTRU EGALITATE!
Chişinău, 6 Septembrie 2013 — Ura şi lipsa de informaţie – instrumente folosite împotriva propriului popor

În ajunul Zilei Internaţionale de solidaritate şi egalitate cu persoanele LGBTI, Amnesty International Moldova, în comun cu Genderdoc-M, Hyde Park şi Coaliţia Nediscriminare a organizat o acţiune publică în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse în Moldova. Participanţii la acţiune au cerut Federaţiei Ruse anularea legilor discriminatorii şi contrare Drepturilor Omului din Federaţia Rusă.

În raportul anual, lansat în luna mai curent de către Amnesty International, Rusia figurează ca o ţară cu încălcări multiple în domeniul Drepturilor Omului. Mai mult, situaţia este în degradare continuă odată cu venirea lui Vladimir Putin la putere. Legile adoptate de către Duma de Stat şi de către numeroasele consilii locale din Rusia (Moscova, Sankt Petersburg etc), cu privire la "interzicerea acţiunilor publice de propagandă a sodomiei, lesbianismului, bisexualităţii şi transgenderismului, prin aplicarea unor amenzi echivalente sumei de 1600 dolari SUA pentru asemenea acţiuni", sunt în directă contradicţie cu art. 7 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, care stipulează că „toţi oamenii au dreptul la o protecţie egală împotriva oricărei discriminări, care ar viola prezenta Declaraţie şi împotriva oricărei provocări la o asemenea discriminare”, inclusiv şi art. 20 – „orice persoană are dreptul la libertatea de întrunire şi de asociere paşnică” (vezi Raportul Amnesty International : http://www.amnesty.org/en/news/russia-st-petersburg-urged-halt-draconian-anti-gay-bill-2011-11-18).

Cristina PERETEATCU, director executiv Amnesty International Moldova: "Rusia este echivalentul a tot ce este inuman şi ilegal în domeniul drepturilor omului. Legile promovate de stat încurajează ura şi agresivitatea în rândurile populaţiei, iar ca rezultat, mai multe persoane din grupul LGBTI sunt ucise. Solicităm autorităţilor acestui stat să înţeleagă că orientarea sexuală nu poate fi un criteriu de discriminare şi de încălcare a dreptului la viaţă, la integritatea fizică şi psihică. Suntem solidari cu diversitatea şi, în primul rând, cu toţi şi cu fiecare. Suntem toţi egali, indiferent de hotare şi fus orar!”

Angela FROLOV, GENDERDOC-M: „Aceste legi sunt periculoase prin faptul că dezleagă mâinile criminalilor, care folosind politica homofobă îşi varsă ura şi agresiunea asupra persoanelor LGBTI. Homosexualii şi transexualii din Rusia sunt în disperare, unii chiar îşi pun capăt zilelor. Astfel, putem observa rezultatele acestor crime statale: persoane ucise în cel mai crunt mod, tineri sinucişi şi zeci de oameni bătuţi şi umiliţi. Toate aceste crime sunt pe răspunderea celor, care au votat pentru aceste legi absurde.”