Nume
Parola
Vizualizări: 4548
Procurorul General ignoră solicitările societăţii civile
Chişinău, 28 Octombrie 2013 — Amnesty International Moldova este profund îngrijorată de atitudinea Procurorului General, Dl Corneliu Gurin, care ignoră, timp de două luni, solicitarea Amnesty International Moldova, de a stabili o întrevedere pentru a discuta conlucrarea ulterioară, în baza Acordului de Colaborare, dintre AIM şi Procuratura Generală, din 18 noiembrie 2010.

La data de 28 august curent, Amnesty International Moldova a transmis o solicitare Procurorului General al RM, Dl Cornel Gurin, pentru a discuta aspectele colaborării dintre cele două instituţii, în procesul de reformare a procuraturii, combatere a torturii, tratamentelor inumane şi degradante, impunităţii. Solicitarea a fost făcută în baza Acordului Bilateral din 18 noiembrie 2010.

În conformitate cu LEGEA RM nr. 190 din 19.07.1994 "Cu privire la petiţionare", art. 8. - (1) „Petiţiile se examinează de către organele corespunzătoare în termen de 30 de zile, iar cele care nu necesită o studiere şi examinare suplimentară - fără întîrziere sau în termen de 15 zile de la data înregistrării.” (2) ” În cazuri deosebite, termenul de examinare poate fi prelungit de către conducătorul organului corespunzător cu cel mult o lună, fapt despre care este informat petiţionarul.”

Deşi au trecut deja 2 luni din momentul depunerii solicitării, nu am primit nici un răspuns din partea Procuraturii.

Declarăm că Amnesty International Moldova este o mişcare internaţională de promovare şi apărare a Drepturilor Omului şi are în vizor combaterea fenomenului impunităţii în RM, promovarea principiului toleranţei zero faţă de tortură şi tratamentele inumane şi degradante.

Asociaţia noastră este activ implicată în grupul de lucru pentru elaborarea Programului de Dezvoltare Strategică a Procuraturii RM.

În această ordine de idei, noi suntem direct interesaţi ca Drepturile Omului să aibă un impact real în procesul de reformare a Procuraturii şi solicităm respectuos Procurorului General, Dl Corneliu Gurin, o întrunire pentru a discuta toate aspectele colaborării noastre ulterioare, în direcţiile menţionate.