Nume
Parola
Vizualizări: 4494
Reprezentanţii Amnesty International Moldova au discutat cu Procurorul General al RM despre dosarul 7 aprilie 2009
Chişinău, 12 Noiembrie 2013 — Reprezentanţii Amnesty International Moldova au avut o întrevedere cu Procurorul General al RM.În cadrul întrevederii reprezentanţii Amnesty International Moldova i-au transmis Procurului General, CORNELIU GURIN, recomandările organizaţiei, cu privire la prevenirea şi combaterea torturii, relelor tratamente, impunităţii şi discriminării în RM.

De asemenea, reprezentanţii AIM au solicitat informaţie despre evoluţia dosarului 7 aprilie 2009. În acest context, Corneliu GURIN, a informat că toate dosarele în care a fost demonstrată existenţa componentei de infracţiune – tortură, au fost expediate în instanţele judecătoreşti, cu excepţia a 14 dosare care au fost redeschise ulterior, pentru investigaţii suplimentare.

AIM a solicitat ca toţi cei responsabili de abuzurile comise în aprilie 2009, inclusiv cei care au dat ordinele şi cei care nu au împiedicat abuzurile, să fie aduși în faţa justiţiei, aceasta fiind o chestiune prioritară, luând în consideraţie faptul că expiră termenul de prescripţie, privind atragerea la răspundere penală a torţionarilor.

În domeniul combaterii/eliminării discriminării, Amnesty International Moldova a solicitat Procuraturii Generale să elaborareze instrucţiuni clare ce vor avea drept scop instruirea procurorilor în domeniul crimelor comise în bază de ură, precum şi în domeniul cazurilor de discriminare. AIM a solicitat garanţii pentru combaterea homofobiei în Republica Moldova.

CRISTINA PERETEATCU, director Executiv, Amnesty International Moldova a menţionat că recomandările propuse sunt oportune şi necesare de a fi implementate în activitatea organelor procuraturii întru promovarea valorilor Drepturilor Omului în Republica Moldova.

CORNELIU GURIN, Procurorul General al RM, a dat asigurări că toate recomandările înaintate de Amnesty International Moldova vor fi examinate, analizate şi, ulterior, vor fi convocate şedinţe pe subiecte separate, pentru identificarea soluţiilor, deoarece Drepturile Omului, combaterea impunităţii, torturii, relelor tratamente, discriminării sunt direcţii prioritare în activitatea procuraturii.

Amnesty International Moldova conlucrează cu Procuratura Generală a RM, în baza unui Acord de Colaborare, semnat la data de 18 noiembrie 2010.