Nume
Parola
Vizualizări: 3737
Socialiştii lansează iniţiativa semnării Pactului Pentru o Moldovă Modernă, Economic Puternică, Independentă şi Suverană
21 Noiembrie 2013 — Astăzi, Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova a lansat iniţiativa semnării unui Pact național cu scopul de a consolida toate forţele din ţară care pledează pentru o Moldovă modernă, puternică din punct de vedere economic, independentă şi suverană.

Igor Dodon a îndemnat partidele politice și societatea civilă să se alăture acestei iniţiative în vederea coagulării forțelor pentru contracararea fărădelegilor comise de actuala guvernare în domeniul economic, social şi politic, precum şi pentru promovarea vectorului estic de integrare a Moldovei, în Uniunea Vamală, iar în perspectivă, în cadrul Uniunii Euro-Asiatice. Potrivit lui Dodon, de astăzi încep consultările cu partidele ce sînt gata să se alăture acestui Pact, iar consultările cu societatea civilă déjà au demarat.

În același timp, liderul socialiştilor a menţionat că în cadrul campaniei “Moldova are nevoie de ALTCEVA!”, care se desfăşoară pe întreg teritoriul Moldovei, vor fi organizate întrevederi masive cu cetăţenii, care vor fi informați despre riscurile și consecinţele semnării acordurilor de la Vilnius, secretizate de guvernare, dar și avantajele aderării la Uniunea Vamală. Un obiectiv separat este ca această informație să ajungă la fiecare cetățean din Republica Moldova, iar maximum localități vor fi îndemnate să adopte declarații pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală, ca opțiune ce poate oferi stabilitate economică, creștere și dezvoltare a bunăstării cetățenilor țării.
Astăzi, în cadrul unui briefing în Parlament, Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova a lansat iniţiativa semnării unui Pact Pentru o Moldovă Modernă, Economic Puternică, Independentă şi Suverană, cu scopul de a consolida toate forţele din ţara care pledează pentru o Moldovă modernă, puternică din punct de vedere economic, independentă şi suverană.

Igor Dodon a îndemnat forţele sănătoase din societatea moldovenească să se alăture acestei iniţiative în vederea contracarării fărădelegilor comise de actuala guvernare în domeniul economic, social şi politic, precum şi pentru crearea unui viitor prosper al Moldovei în cadrul Uniunii Vamale, iar în perspectivă, în cadrul Uniunii Euro-Asiatice. Potrivit lui Dodon, de astăzi încep consultările cu Partidele politice ce sînt gata să se alăture acestui Pact, iar consultările cu societatea civilă déjà au demarat.

Liderul socialiştilor a menţionat că în cadrul campaniei “Moldova are nevoie de ALTCEVA!”, care se desfăşoară pe întreg teritoriul Moldovei, vor fi organizate întrevederi masive cu cetăţenii, cărora li se va comunica informaţia veridică despre plusurile şi minusurile, avantajele şi dezavantajele aderării la Uniunea Europeană, consecinţele semnării acordurilor de la Vilnius.


PACT
Pentru o Moldovă Modernă, Economic Puternică, Independentă şi Suverană

Deja de mai bine de patru ani de zile, la guvernare în Republica Moldova se află partidele de dreapta. Cei care au venit în baza unor pogromuri la putere, acţionează în acelaşi fel în procesul de guvernare, distrugînd zilnic capacităţile de dezvoltare a ţării şi astfel punînd sub semnul întrebării viitorul Republicii Moldova ca stat.

Impactul negativ al politicilor dezastruoase ale guvernării în această perioadă a atins cote alarmante. Majoritatea sectoarelor economiei au avut de suferit din cauza implicării directe a exponenţilor acestor partide, de la constrîngerile fiscale şi hărţuirea agenţilor economici pînă la vînzare a proprietăţilor profitabile ale statului şi împărţierea sferelor de influenţă în economia naţională.

Sectorul social a avut cel mai mult de suferit. Astăzi, peste 1 milion de cetăţeni se află la limata sărăciei cumplite, iar decalajul social se adînceşte pe zi ce trece. Cele mai vulnerabile pături ale societăţii, cum ar fi: pensionarii, invalizii, familiile cu mulţi copii, mamele singuratice, tinerii - au fost lăsaţi de unii singuri să lupte cu problemele cotidiene. În rezultatul închiderii şi optimizării şcolilor, copiii au fost privaţi de dreptul constituţional de a învăţa. Exodul populaţiei apte de muncă este în continuă creştere. Aproape jumătate din cei peste 900.000 de tineri din ţară sînt plecaţi la muncă peste hotare, iar cei rămaşi nu-şi pot găsi un loc de muncă bine plătit.

Nivelul criminalităţii, a fărădelegilor săvîrşite creşte an de an, iar soluţia pentru stoparea acestora este văzută de guvernare prin schimbarea uniformei poliţiştilor şi eliberarea profesioniştilor din sistemul organelor de drept, prin majorarea salariilor şi pensiilor judecătorilor corupţi, prin subordonarea totală a organelor de control şi a procuraturii. Nivelul de libertate a mass-media este dictat din oficiile de partid.

Instalarea pe Nistru a punctelor migraţionale, crearea conflictelor artificial politice în Gagauz-Yeri, renunţarea la valorile moldoveneşti şi creştine – sînt paşii realizaţi de guvernare pentru o divizare şi mai mare a societăţii noastre, subminare a suvernităţii şi independenţei Moldovei.

Pe fundalul eşecului total al politicii interne guvernarea a arborat drapelul integrării europene acceptind calificativul de istorie sau poveste de succes din partea străinilor. În mod antidemocratic, contrar constituţiei RM partidele de dreapta au secretizat acordurile pe care doresc să le semneze cu Uniunea Europeană şi au privat cetăţenii de informaţia obiectivă cu privire la impactul acestora.

În acelaşi timp, reprezentanţii actualei puteri, au deteriorat în mod drastic relaţiile cu partenerul strategic al Republicii Moldova – Federaţia Rusă, au neglijat în totalitate avantajele pe care le poate oferi integrarea în structurile şi instituţiile din est – UniuneaVamală şi în perspectivă -Uniunea Euro-Asiatică, au lipsit cetăţenii de dreptul de a decide vectorul de dezvoltare externă a Republicii Moldova prin referendum, aşa cum prevede Constituţia.

Luînd în consideraţie cele expuse mai sus, subsemnăm pentru

- acţionarea de comun şi la toate nivelele administrative, în vederea contracarării fărădelegilor realizate de către actuala guvernare în domeniul economic, social şi politic;
- consolidarea forţelor pentru neadmiterea tensiunilor interetnice şi dezmembrării definitive a ţării;
- angajarea plenară pentru promovarea vectorului de integrare estică pentru Moldova şi anume Uniunea Vamală şi in perspectivă - Uniunea Euro-Asiatică, ca opţiune ce poate oferi stabilitate economică, creştere şi dezvoltare a bunăstării pentru cetăţenii Republicii Moldova;

Toate acestea vor servi drept un prim pas pentru consolidarea tuturor forţelor, care sînt diferite după ideologiile lor, abordările şi acţiunile, dar care pledează pentru o Moldovă modernă, puternică din punct de vedere economic, independentă şi suverană.