Nume
Parola
Vizualizări: 3871
Amnesty International: UCRAINA - O LOVITURĂ GRAVĂ ASUPRA LIBERTĂȚII ÎNTRUNIRILOR
Chişinău, 2 Decembrie 2013 — Dispersarea violentă a demonstranților din strada Independentei (Maidan) din centrul Kievului, în dimineața zilei de sâmbătă, demonstrează ignorarea totală, de către autoritățile ucrainene, a dreptului la proteste pașnice, a declarat Amnesty International.
AI solicită o investigație promptă, eficientă şi independentă, cu privire la acuzațiile de abuz de forța, de către colaboratorii forţelor de politie cu destinație specială BERCUT. „Prin alegerea de a utiliza violența, pentru a dispersa demonstranții, autoritățile ucrainene au încălcat acele standarde şi valori, la care ei pretind că aspiră”, a afirmat Heather Mc Gill, Cercetător Amnesty International pentru Ucraina.

Purtătorul de cuvânt de la Interne a justificat dispersarea demonstranților, prin necesitatea de a instala Pomul de Crăciun în Piață.

„Standardele Internaționale în domeniul drepturilor omului permit limitarea dreptului la libertatea întrunirilor doar în cazul „unei necesități sociale stringente”, iar instalarea pomului de Crăciun nu este un motiv valid de îngrădire a dreptului la libertatea de întrunire”.

Martorii au spus că colaboratorii de la Bercut , după ce le-au cerut demonstranților să plece, au început să-i lovească atât pe cei care nu au plecat, cât şi pe cei care plecau. În acest moment circa 35 de persoane au fost acuzate de huliganism, iar zeci de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Șeful poliției orăşăneşti a spus că violențele s-au produs din cauza unor provocări, doar că înregistrările video demonstrează că nu a existat nici o provocare.

Este clar că cineva a decis să pună capăt demonstrațiilor. Nu pot exista justificări pentru aceste acțiuni violente şi nu au existat motive pentru utilizarea forței.

Amnesty International solicită autorităților ucrainene să-și îndeplinească obligațiile asumate în domeniul drepturilor omului şi să asigure dreptul cetățenilor la întruniri pașnice.

Autoritățile trebuie să clarifice de ce a fost dat ordin de a dispersa mulțimea şi să investigheze toate plângerile despre utilizarea abuzivă a forței.