Nume
Parola
Vizualizări: 3939
AMNESTY INTERNATIONAL MOLDOVA A LANSAT MARATONUL SCRISORILOR, 2013
Chişinău, 2 Decembrie 2013 — Scrie pentru drepturi, fă o schimbare!

(Chişinău, 2 decembrie 2013)— Astăzi, la Oficiul Poştal Central şi la Biblioteca Municipală B.P.Hasdeu, Amnesty International Moldova a lansat Maratonul Scrisorilor pentru Drepturile Omului – un eveniment care reuneşte oamenii din zeci de ţări ale lumii, care scriu mesaje întru susţinerea persoanelor ale căror drepturi sunt lezate. Este un eveniment similar cu cel care a pus bazele creării Amnesty International, cu 52 de ani în urmă.
Ideea unui maraton al scrisorilor pentru drepturi aparţine membrilor Amnesty din Polonia, care au organizat primul eveniment de acest gen în anul 2001. Impactul acestei acţiuni a fost atât de mare, încât membrii Amnesty din mai multe ţări au urmat exemplul activiştilor polonezi şi astfel, Maratonul Scrisorilor a devenit un eveniment global.

Toţi doritorii sunt invitaţi să vină la sediile menţionate şi să scrie mesaje întru susţinerea:
- unei comunităţi din Nigeria, care a fost condamnată la sărăcie de către autorităţi. Oamenii au rămas pe drumuri după ce le-au fost distruse casele, fără a li se acorda compensaţii sau locuinţe alternative. Autorităţile nu întreprind nici o acţiune pentru a-i ajuta pe aceşti oameni;
- unei persoane din Mexic, Miriam López, care a fost supusă torturii, violată şi impusă să semneze o declaraţie precum că ar fi implicată în comerţul cu arme. Deşi a fost eliberată din arest şi a recunoscut torţionarii, nici unul dintre aceştia nu a fost pedepsit.
- lui Hakan Yaman, din Turcia, pe care poliţiştii l-au bătut, aruncat în foc şi lăsat să moară, în timpul protestelor din Istambul. Deşi a supravieţuit, el şi-a pierdut aproape complet vederea. Până în acest moment, nimeni nu a fost pedepsit.
- unei comunităţi din teritoriile Palestiniene, unde oamenii sunt supuşi violenţei din partea armatei israeliene. Oamenii organizează manifestaţii paşnice, iar soldaţii îi arestează şi aruncă gaz lacrimogen în case. Câteva persoane au fost omorâte şi mai multe au fost rănite în timpul raidurilor nocturne. Autorităţile nu întreprind nici o acţiune pentru a-i proteja.

Cristina Pereteatcu, Director Executiv Amnesty International Moldova: „Este al treilea an consecutiv când organizăm Maratonul Scrisorilor în R. Moldova. Ne bucură că reuşim prin acest maraton să creăm o atmosferă a drepturilor omului, în care tot mai multă lume de la noi este molipsită de sentimentul de solidaritate internaţională. Este o stare de beatitudine să vezi cum în sec. 21 peniţa încă mai are puterea de a salva şi schimba vieţi omeneşti, dar şi de a responsabiliza guvernele represive”.

Pavel Ianeţ, Şef Directia Strategie si Marketing, Intreprinderea de Stat "Posta Moldovei": „Î.S. ”Poșta Moldovei”, deja al doilea an consecutiv, susține, în calitate de partener, acțiunile Amnesty International Moldova, în cadrul ”Maratonului Scrisorilor”. În anul precedent, prin intermediul instituției noastre, au fost expediate în jur de 3000 de scrisori, întru susţinerea persoanelor a căror drepturi au fost încălcate. Având în vedere faptul că noi suntem cei care asigurăm comunicarea poştală dintre administrațiile poștale și cetățeni, ne-am alăturat la evenimentul dat, ca să asigurăm circuitul scrisorilor. Ne bucurăm că avem posibilitatea de a susţine şi promova Dreptrurile Omului.”

Anul trecut, în cadrul Maratonului Scrisorilor, au fost transmise circa 2 mln de mesaje. Dintre acestea, peste 3000 de mesaje au fost scrise de moldoveni, întru:
- susţinerea lui Alex Bialiatski, apărător al drepturilor omului din R. Belarus, care stă la dubă în urma unui proces inechitabil. În urma scrisorilor recepţionate, autorităţile au încetat aplicarea pedepselor aplicate anterior. Ales Bialiatski: „Am primit mii de scrisori, le-am citit pe fiecare, m-au ajutat enorm, a fost un An Nou incredibil. Vă mulţumesc tuturor!”
- femeilor din Guatemala, care sunt supuse violenţei, violate şi chiar omorâte, iar autorităţile se fac că plouă. După ce a primit mii de mesaje, vicepreşedintele Guatemalei a dispus pornirea unei investigaţii;
- oamenilor din localitatea Bodo, din Nigeria, care sunt nevoiţi să trăiască într-un mediu poluat, din cauza neglijenţei unei companii petroliere. In urma maratonului guvernanţii au dispus iniţierea unei investigaţii; Baribor Koottee, din Bodo: „Acest gen de susţinere ne ţine în viaţă acum şi ne gface să sperăm că problema noastră se va rezolva.”
-romilor din Cluj-Napoca, care au fost evacuaţi forţat. În vara acestui an, primarul de Cluj a elaborat un plan de rezolvare a suituaţiei create.

Maratonul Scrisorilor pentru Drepturile Omului este desfăşurat în Republica Moldova în perioada 2-16 decembrie. Fiecare doritor poate veni în această perioadă la sediile menţionate şi trimite un mesaj autorităţilor din Israel, Turcia, Nigeria, Mexic, solicitându-le să asigure respectarea drepturilor omului.

De asemenea, pot fi semnate şi scrisori online la www.amnesty.md/maraton


Contact:

Violeta Terguţă, ofiţer de presă Amnesty International Moldova
+373 22 83 58 08 ext 11
media@amnesty.md www.amnesty.md