Nume
Parola
Vizualizări: 6625
„Avem nevoie de dialog şi acţiuni pentru eliminarea violenţei din şcoli” | Vicespeakerul Liliana Palihovici
Chișinău, 30 Ianuarie 2014 — Copiii şi adolescenţii se află mai mult timp la şcoală decât acasă. Şi recunoaştem asta ca părinţi, ca adulţi, ca profesionişti. Iată de ce siguranţa şi confortul lor acolo este una dintre grijile noastre permanente.

Există în fiecare an o zi în care această preocupare este inclusă în calendar – Ziua Internaţională pentru Nonviolenţă în Şcoală, însă mesajul acestei zile trebuie să dureze pe tot parcursul anului şi în fiecare instituţie de învăţământ.

Avem nevoie de şcoli în care copiii şi tinerii să interacţioneze cu semenii lor într-un mod pozitiv, fără violenţă verbală, fizică, emoţională, care se exprimă, de obicei. în cuvinte şi gesturi nepotrivite, care înjosesc pe alţii. Este necesar ca libertatea de exprimare a unora să nu afecteze dreptul la siguranţă corporală şi psihologică a altora.

Avem nevoie de şcoli în care profesorii, corpul didactic în întregime să comunice cu elevii într-un cadru lipsit de violenţă, plin de înţelegere reciprocă în care fiecare ţine cont de nevoile proprii şi de nevoile celuilalt.

Ar putea să pară îndepărtate vremurile în care, prin efort comun, vom putea asigura toate acestea, însă am realizat deja câţiva paşi necesari. Am reuşit să interzicem, pa cale legislativă, accesul în sistemul de învăţământ al persoanelor cu antecedente penale. Am adus la Chişinău, în cadrul unor evenimente internaţionale, lideri de opinie şi experţi care să ne ajute să găsim soluţii la fenomenul violenţei împotriva copiilor, inclusiv în şcoli.

Avem nevoie în continuare de dialog şi acţiuni, astfel încât cuvintele şi exemplele bune să devină mai puternice decât vorbele urâte, palma sau pumnul. Această abordare va fi benefică atât pentru dezvoltarea personală a copiilor, cât şi pentru progresul ţării.

Liliana PALIHOVICI
Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova