Nume
Parola
Vizualizări: 3570
IREX lansează prima rundă de selecție a bibliotecilor publice în programul național Novateca
Chisinau, 17 Martie 2014 — IREX Moldova, în parteneriat cu Ministerul Culturii, lansează luni, 17 martie, prima rundă de selecție a bibliotecilor publice pentru programul național Novateca. Evenimentul marchează începutul implementării etapei naționale a programului Novateca care va fi oficial lansat pe data de 27 martie 2014.

Noua rundă de selecție este deschisă tuturor bibliotecilor din țară și reprezintă o oportunitate de a transforma și moderniza sectorul de biblioteci publice pentru a oferi fiecărei comunități acces la un spațiu public care oferă atât calculatoare conectate la internet cât și servicii moderne de informare menite să îmbunătățească viața cetățenilor țării.

Printr-un proces competitiv, primele 300 de biblioteci publice vor intra în program din vara acestui an și vor primi calculatoare pentru accesul publicului la Internet. De asemenea, în incinta bibliotecilor publice raionale, vor fi create noi Centre de Formare care, alături de cele 6 existente, vor instrui bibliotecarii locali și vizitatorii bibliotecilor să utilizeze la maximum potenţialul noilor resurse tehnologice.

Scopul primei runde de selecție este să identifice bibliotecile raionale și rețelele lor de biblioteci publice locale, care vor întruni cerințele minime (spațiu necesar, conexiune la internet, securitate, personal necesar) și care vor intra primele în rețeaua de biblioteci Novateca.

Dosarul de înscriere la program, format din aplicațiile bibliotecii raionale și a celor 15-30 de biblioteci locale, se va depune on-line, pe pagina aplicare.novateca.md, de către Secția Cultură din raion și/sau biblioteca raională, pînă la data de 30 aprilie 2014.

Novateca a elaborat un ghid cu instrucțiuni și recomandări pentru completarea formularelor de înscriere în program și pentru selectarea celor 15 – 30 de biblioteci publice locale propuse a fi incluse în rețeaua locală a fiecărei biblioteci raionale care va aplica. Criteriile de selecție sunt descrise în ghid, accentul fiind pus pe sprijinul autorităților locale în renovarea bibliotecilor, asigurarea conexiunii la Internet și acoperirea altor costuri aferente. Evaluarea aplicațiilor depuse va fi însoțită de vizite în teritoriu.

Etapa națională a programului Novateca a fost precedată de o perioadă pilot în care Novateca a colaborat cu 68 de biblioteci publice din țară care au fost dotate cu mai mult de 300 calculatoare pentru accesul gratuit al publicului la informația online. La fel, pe parcursul celor doi ani de pilot, mai mult de 250 de bibliotecari au beneficiat de instruiri și diferite oportunități de dezvoltare profesională oferite în cadrul programului.

În Republica Moldova există peste 1300 de biblioteci publice. Pe parcursul anului 2011, IREX a efectuat o evaluare a sistemului de biblioteci din țară, rezultatele căreia au fost publicate în raportul ”Accesul la informaţii prin Bibliotecile Publice din Republica Moldova”. Raportul constată faptul că aproximativ 36% din populaţie, în special din mediul rural, nu au folosit niciodată Internetul. O mare parte din populaţie ratează beneficiile economice şi sociale ale accesului la Internet, cum ar fi comunicarea cu prietenii şi familiile aflate la distanţă, găsirea oportunităţilor de angajare, precum şi dezvoltarea unor rețele locale și globale axate pe probleme de ordin cultural, educațional, financiar și de sănătate.

Pentru detalii despre procesul de selecție, vă invităm să accesați ”Ghidul de selecție a bibliotecilor publice” disponibil în limbile romana și rusă sau să îl contactați pe specialistul programului național Novateca, Igor Mironiuc la numărul 0686813075.