Nume
Parola
Vizualizări: 2719
Apa poluată a rîului Bîc afectează nu doar starea de sănătate a populației, dar și a animalelor care o consumă
Chisinau, 21 Iulie 2014 — La data de 17 iulie 2014, în incinta primăriei Calfa, raionul Anenii Noi, au avut loc consultări publice cu populația din localitate vis-a-vis de calitatea proastă a apei din r. Bîc și impactul apelor poluate asupra sănătății oamenilor dar și a animalelor.
La eveniment au participat Ina Coșeru, Președintele Centrului Național de Mediu, Mihai Mustea, Manager de Programe, Centrul Național de Mediu, Ludmila Ceaglîc, primarul com. Calfa, Eudochia Tcaci, medic-șef adjunct CSP, mun. Maria Sandu, Institutul de Ecologie și Geografie și populația comunei Calfa.
Subiecte ce țin de calitatea apelor de suprafață, din fântâni și izvoare și efectele mediului poluat în com. Calfa, calitatea apelor din fântâni și izvoare: analize și rezultate, efectele mediului poluat asupra sănătății populației, au fost discutate în cadrul evenimentului. . Menționam faptul, ca satul Calfa este penultima localitate amplasata pe cursul râului Bîc, unde apa râului este de un grad avansat de poluare și a fost constatata ca fiind moartă, adică nivelul scăzut de oxigen dizolvat din apa nu permite menținerea vieții în râu.
De asemenea, în cadrul evenimentului a fot testată calitatea apelor din fântânilor de mină, folosite de populația comunei Calfa pentru consum. Testarea a fost realizată de către dna Maria Sandu, Institutul de Ecologie și Geografie, iar în urma realizării acestora s-a stabilit că 50 la sută din probelele prezentate depășeau de cca 14-15 ori normele admisibile la nitrați.
De asemenea, în cadrul acestei vizite reprezentanții Centrului Național de Mediu au identificat izvoare unde se va construi o instalație pentru adăpat inofensiv al animalelor și au fost prelevate probe pentru a le supune investigațiilor de laborator.
Aceste consultări publice s-au realizat cu scopul de a informa și consulta populația comunei Calfa referitor la efectele devastatoare pe care le poate cauza adăpatul animalelor din localitate și care nemijlocita afectează nu doar starea de sănătate a acestora dar și cea a populației, care consumă produsele animaliere. Pentru detalii vă rugăm să ne contactați la nr: 022 83 67 27. Persoană de contact Mihai Mustea, Manager de Program, Centrul Național de Mediu.
Această activitate face parte din proiectul "Rîurile noastre – provocarea apelor transfrontaliere" este finanțat de Programul de Granturi Mici GEF, implementat de PNUD și cofinanțat de Fundația EcoCatalyst Foundation