Nume
Parola
Vizualizări: 1035
„Cooperarea intercomunitară dă valoare adăugată proiectelor de dezvoltare regională”
Bălți, 23 Iulie 2014 — Reprezentanți ai administrației publice locale (APL) și ai Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” (IDIS „Viitorul”) s-au reunit, în incinta Agenției de Dezvoltare Nord (ADR Nord), pentru a discuta pe marginea organizării și cooperării intermunicipale în raionul Soroca, cu accent pe clusterul Tătăruăuca Veche.

Cu această ocazie, în cadrul unei mese rotunde, participanții au identificat soluții pentru crearea unor servicii locale comune ce ar reuni mai multe localități din raionul Soroca, reieșind din experiența celor 6 sate ce intră în componența comunei Tătărăuca Veche, unde există un serviciu public de iluminare stradală, creat după ce ADR Nord a realizat proiectul-pilot „Iluminare stradală în comuna Tătărăuca Veche, raionul Soroca”, cu sprijin financiar din partea proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, gestionat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ).

„Cooperarea intercomunitară dă valoare adăugată proiectelor de dezvoltare regională, iar proiectul de iluminare stradală din comuna Tătărăuca Veche ne-a demonstrat acest fapt, chiar dacă ne-am confruntat cu unele dificultăți în procesul de creare și funcționare a serviciului de iluminare stradală”, a menționat directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

„Într-o lume globalizată, e imposibil de obținut rezultate fără lucru în comun”, a subliniat șeful-adjunct al Direcției generale dezvoltare regională (DGDR) a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Igor Malai. „Oamenii trebuie să se asocieze pentru a lucra în comun, asta însemnând beneficii și responsabilități comune”, a mai spus reprezentantul MDRC.

Totodată, funcționarul MDRC a atras atenția că, înainte de a se identifica modalitatea asocierii dintre comunități și de a se dezvolta un plan comun de acțiuni, este foarte important să se identifice obiectul asocierii, în jurul căruia localitățile interesate să coopereze pentru dezvoltare.

„Cadrul legislativ actual nu permite APL să creeze servicii locale comune eficiente, iată de ce ar fi bine de creat un mecanism de cooperare intercomunitară mai simplu, accesibil pentru primăriile mici”, a precizat Igor Neaga, consultant GIZ.

„Atât timp cât finanțele publice locale vor fi concentrate în altă parte, atât timp cât reforma descentralizării nu va fi dusă la bun sfârșit, serviciile locale comune nu vor avea succes”, a declarat primarul de Tătărăuca Veche, Liviu Raischi.

La rândul său, Anatol Moldovan, expert IDIS „Viitorul”, a prezentat un plan de acțiuni ce vizează implementarea unui șir de activități incluse în termenii de referință pentru organizarea și promovarea cooperării intermunicipale în raionul Soroca, cu accent pe clusterul Tătărăuca Veche.

www.adrnord.md