Nume
Parola
Vizualizări: 2938
Continuă activitățile de elaborare a programului regional sectorial în domeniul infrastructurii drumurilor în Regiunea Sud
Cimişlia, 24 Iulie 2014 — Programarea Regională Sectorială (PRS) în domeniul infrastructurii Drumurilor Locale și Regionale (DLR), reprezintă un proces participativ pentru consolidarea capacităţilor de planificare şi programare în Regiunea de Dezvoltare Sud, care va asigura dezvoltarea proiectelor de investiţii. Planificarea şi Programarea Regională Sectorială este realizată cu suportul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale", implementat de GIZ și finanțat de Uniunea Europeană.
Strategia de Dezvoltare Regională Sud 2010-2016 stabileşte printre priorităţile de bază și reabilitarea infrastructurii fizice, inclusiv eficientizarea sistemului de planificare teritorială, modernizarea și dezvoltarea traseelor de acces, infrastructurii rutiere şi conexiunilor internaţionale.
Atelierul de lucru nr. 3 a avut drept scop prezentarea Capitolului 3 al PRS privind nivelul dorit de dezvoltare sectorială pînă în 2018-2020.
La cel de-al treilea atelier au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID), Administraţiei de Stat a Drumurilor (ASD), membrii grupului de lucru regional sectorial (Consiliile Raionale, Întreprinderile de întreţinere a drumurilor), experți naționali și internaționali, și consultanți GIZ.
În debutul evenimentului, directorul ADR Sud, dna Maria Culeșov, a menționat că ”atelierele anterioare s-au desfășurat în atmosferă lucrativă și au dat rezultate frumoase. Și în cadrul acestui atelier avem de muncit și de luat decizii foarte importante pentru întreaga Regiune. Urmează ca în rezultatul acestor activități să elaborăm un draft de document calitativ și bine structurat".
În cadrul atelierului au fost abordate subiecte ce țin de obiectivele dezvoltării regionale, prin prisma modernizării și dezvoltării traseelor de acces, infrastructurii rutiere şi conexiunilor internaţionale.
Participanții, membri ai grupului de lucru regional, au realizat exerciții practice, prin care au formulat viziunea de dezvoltare a sectorului DLR și au evaluat riscurile posibile.
Conform studiilor realizate au fost identificați 242 km de coridoare de DLR, care reprezintă 33,5 % din totalul de drumuri din Regiunea Sud.
În finalul atelierului, au fost identificate și discutate măsuri de ordin politic, juridic, financiar și socio-economic, de atenuare a riscurilor .
Grupul regional de lucru în domeniul drumurilor regionale și locale, a identificat acțiunile ce urmează să le întreprindă pînă la atelierul ulterior, care se va desfășura în luna august curent.