Nume
Parola
Vizualizări: 1101
În orașul Briceni vor fi reconstruite și reparate capital mai multe porțiuni de drumuri
Briceni, 25 Iulie 2014 — Mai multe porțiuni de drumuri din orașul Briceni vor fi reconstruite și reparate capital. În scurt timp, lucrările de reabilitare a celor 3,795 km de segmente de drumuri vor fi efectuate în cadrul proiectului „Reabilitarea infrastructurii rutiere spre punctele vamale internaționale Briceni și Larga, raionul Briceni”, înaintat de Primăria orașului Briceni la cel de-al 2-lea Apel de propuneri de proiecte, lansat și organizat, în 2012, de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord).

În acest context, joi, 24 iulie a.c., ADR Nord a organizat, în incinta Primăriei orașului Briceni, o ședință de coordonare a proiectului. Ședința a fost prezidată de către directorul ADR Nord, Ion Bodrug, care, din start, a subliniat importanța colaborării dintre toate serviciile desconcentrate cu Primăria Briceni și operatorul economic.

Directorul ADR Nord a menționat că, pentru a asigura transparența realizării proiectului, este important ca în timpul desfășurării lucrărilor să fie invitați și lideri de opinie din comunitate, pentru a monitoriza calitatea lucrărilor efectuate. Totodată, în prezența unui reprezentant din cadrul poliției patrulare, directorul Ion Bodrug a atras atenția că, odată cu reabilitarea mai multor segmente de drumuri, în raionul Briceni ar putea crește numărul de accidente rutiere.

Primarul de Briceni, Mihail Gnatiuc, susține că reabilitarea drumurilor din orașul Briceni este așteptată de foarte mulți cetățeni, întrucât drumurile ce vor fi reparate vor asigura legătura cu punctele vamale internaționale Briceni și Larga, de la hotarul cu Ucraina.

Valoarea totală estimativă a proiectului „Reabilitarea infrastructurii rutiere spre punctele vamale internaționale Briceni și Larga, raionul Briceni” este de 22 908 200 de lei, oferiți de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat alocarea a 5 milioane de lei pentru lucrările ce urmează a fi efectuate până la finele anului curent.

PROIECTE DE REABILITARE A DRUMURILOR ÎN RAIONUL BRICENI

Menționăm că, în prezent, ADR Nord realizează, în raionul Briceni, încă un proiect de reabilitare a unei porțiuni de drum, în lungime de 5,8 km. E vorba de proiectul „Reabilitarea sectorului de drum L-20 - Briceni-Grimăncăuți, frontiera cu Ucraina”, înaintat de Consiliul Raional Briceni în cadrul celui de-al 2-lea Apel de propuneri de proiecte. Valoarea totală estimativă a acestui proiect este de 34 015 630 de lei, oferiți de FNDR. CNCDR a aprobat alocarea a 7 milioane de lei pentru lucrările ce urmează a fi efectuate până la finele anului curent.

Totodată, din 2013, locuitorii satului Corjeuți, raionul Briceni, se bucură de un drum nou, întrucât un sector de drum în lungime de 7,721 km, ce străbate satul Corjeuți și ajunge până în satul Trinca, raionul Edineț, a fost reparat. Proiectul „Reparația sectorului de drum local L-37 «Lipcani-Balasinești-Corjeuți-Târnova»”, înaintat de Primăria Corjeuți, este și cel mai mare proiect de dezvoltare regională implementat, în Republica Moldova, în ultimii 2 ani. Valoarea totală a proiectului de reparație a porțiunii de drum a fost de 51 270 100,00 de lei, oferiți de FNDR.

Recent, în cadrul unei vizite de lucru în raionul Briceni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, a anunțat că drumurile locale din 24 de localități ale raionului Briceni vor fi reparate în acest an. Pentru realizarea acestui obiectiv, din sursele Fondului Rutier, în raionul Briceni sunt planificate lucrări rutiere de 21 de milioane de lei: pentru reparaţia drumurilor din localităţi - 11 milioane de lei, pentru întreţinerea drumurilor - 9 milioane de lei, lucrări de reparaţii curente - 1,3 milioane de lei.

www.adrnord.md