Nume
Parola
Vizualizări: 1171
Campania CALM de informare și de discuții în rindul autorităților locale privind Acordul de Asociere la Uniunea Europeană la Șoldănești!
25 Iulie 2014 — La data de 25 iulie 2014, în orașul Șoldănești, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), în colaborare cu Fundația SOROS, au continuat Campania de informare privind Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Conţinutul şi importanţa Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a fost discutat cu primarii şi conducătorii serviciilor care se află în subordinea Consiliului raional Șoldănești.

Scopul campaniei de informare, este de a explica edililor locali esența și miza integrării europene și cum pot folosi aceștia pârghiile oferite de Acordul de Asociere în beneficiul comunităților care le-au oferit votul de încredere!

Seminarul a fost deschis de către Rotundu Svetlana, care a salutat pe cei prezenți. ”Este bine că CALM ca organizație apolitică desfășoară astfel de seminare informative. Astăzi nu vom face politică dar ne vom strădui să pătrundem în esența Acordului de Asociere”.

Dl Burlacu Alexei, Primar de Rogojeni, Președintele Asociației primarilor și aleșilor locali din raionul Șoldănești, a venit cu un cuvint de salut pentru participanți și a menționat importanța momentului pe care-l traversează Republica Moldova odată cu semnarea Acordului. Acesta a mulțumit CALM-ului pentru organizarea evenimentului, mentionând că informațiile acumulate la acest seminar vor fi foarte utile în lucru cu cetățenii. ”Am așteptat acest seminar de informare pentru a înțelege în detalii acest document important care a îndreptat pe un nou făgaș viitorul Republicii Moldova”.

În cadrul seminarului, experții Igor Boțan și Viorel Chivriga, au prezentat informații concrete privind aspectele de ordin politic și economic ale Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană ce a fost semnat la 27 iunie 2014.

Analistul politic Igor Boţan s-a referit, la principalele structuri ale UE, apoi a venit cu o analiză amănunţită a evoluţiei de până în prezent a relaţiilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Acesta a amintit factorilor de decizie că acordul stabileşte un nou cadru juridic pentru cooperarea cu UE şi transferă cooperarea țării noastre cu UE la o nouă etapă, cea a asocierii politice şi integrării economice. După ce a fost semnat de ambele părţi Republica Moldova şi Uniunea Europeană, iar la 4 iulie a fost ratificat de Parlamentul ţării noastre, a venit rîndul cetăţenilor să fie informaţi despre importanţa şi conţinutul principalului document semnat vredată de ţara noastră.

O altă comunicare amplă, a expertului economic independent Viorel Chivriga, a fost consacrată Acordului de creare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC). Participanţilor li s-a povestit despre esenţa, scopul şi obiectivele ZLSAC, despre elementele, priorităţile, costurile şi beneficiile ei.

Raportorul s-a oprit amănunţit asupra schimbărilor care se vor produce în agricultură şi în dezvoltarea rurală.

Expertul CALM Ion Beschieru a expus informații privind aspectul descentralizării, locul și rolul Administrației Publice Locale în contextul Acordului de asociere.

Primarii din raionul Șoldănești au fost foarte activi în decursul seminarului, ei se arată optimişti şi speră la investiţii majore în satele Moldovei odată cu semnarea acestui accord. Participanții au menționat că acest seminar este unul binevenit și foarte important.

Chiar în această zi a fost omagiat dl Drăguță Pavel, primarul satului Răspopeni. Expertul CALM, doamna Nadejda Darie cît și Președintele Asociației primarilor și aleșilor locali din raionul Șoldănești, primar de Rogojeni, Dl Burlacu Alexei iau adus sincere felicitări și i-au dorit mult succes în activitatea sa.

La finele seminarului toți participanții la eveniment au fost asigurați cu materiale informative.

Seminarele se desfășoară în cadrul proiectului ”Campania de informare a Autorităților Publice Locale privind integrarea europeană și Acordul de Asociere al Republicii Moldova la Uniunea Europeană” și face parte dintr-o campanie amplă de informare ”Moldova, Europa”, susținută de Fundațiile pentru o Societate Deschisă și Fundația Soros-Moldova.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă