Nume
Parola
Vizualizări: 3190
Businessmeni chinezi s-au familiarizat cu mediul investițional din țara noastră
Chisinau, 28 August 2014 — Pe 28 august 2014, Camera de Comerț și Industrie a Moldovei a găzduit o delegație de oficiali și întreprinzători din provincia chineză Yunnan. Oaspeții au fost interesați de mediul de afaceri și oportunitățile investiționale din țara noastră.
Qiu He, viceguvernator al provinciei Yunnan și șef al Grupului Managerial de Activitate Rurală din Provincia Yunnan a Chinei, a declarat că provincia sa dorește să inițieze relații de colaborare cu Republica Moldova, iar Camera de Comerț și Industrie este instituția care poate facilita legătura dintre businessmenii celor două state.
”Guvernul trebuie să creeze platformele optime pentru dezvoltarea economiei de piață, însă anume întreprinzătorii sunt cei care operează pe aceste platforme. Cunoaștem că CCI a Moldovei are experiență în asigurarea parteneriatului public-privat eficient, de aceea contăm pe suportul dvs și sperăm ca vizita noastră în Moldova să constituie începutul unor parteneriate durabile”, a spus sursa citată.
La rândul său, Vladimir Didilica, vicepreşedinte al CCI, a trecut în revistă principalele activități realizate de instituția camerală din Moldova împreună cu diverși parteneri din China, asigurându-i pe businessmenii chinezi de toată susținerea sa.
Referindu-se la volumul schimburilor comerciale dintre Moldova și China, vicepreședintele CCI consideră că există mai multe domenii în care întreprinzătorii celor două state ar putea colabora foarte avantajos, precum sectorul agroalimentar, tehnologiile informaționale, sectorul vitivinicol etc.
Cu scopul de a intensifica relațiile comercial-economice bilaterale și a stimula inițierea noilor contacte între companii, părțile au convenit să organizeze împreună misiuni economice, vizite și forumuri de afaceri.
Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în primele 6 luni ale anului 2014 volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu China a constituit 220,4 milioane dolari SUA, înregistrând o reducere de 2,2% comparativ cu perioada similară a anului 2013.
În ianuarie-iunie 2014 exportul de mărfuri moldoveneşti în China a înregistrat suma de 3,2 milioane dolari SUA, majorându-se cu circa 46% comparativ cu șase luni ale anului precedent.
Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată din China a constituit circa 217 milioane dolari SUA, scăzând cu 2,7% față de perioada corespunzătoare a anului 2013. China este unul din principalii furnizori de bunuri şi servicii pentru Republica Moldova, ponderea importurilor din China constituind circa 8,5% din total importurilor RM.
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook