Nume
Parola
Vizualizări: 3379
Georgia preia experiența Moldovei în vederea liberalizării regimului de vize cu țările UE
Chisinau, 16 Septembrie 2014 — La solicitarea părții georgiene, în perioada 15-16 august curent, la Chișinău au loc consultări moldo-georgiene privind experiența țării noastre în domeniul integrării europene. Un grup al autorităților naționale din Georgia s-a arătat interesat să preia bunele practici ale Republicii Moldova privind liberalizarea regimului de vize cu statele UE, precum și experiența în implementarea Acordului de Asociere și a prevederilor Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

Întrevederea de astăzi la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a fost axată pe securitatea documentelor și procedurile de obținere a cetățeniei. „Din experiența noastră, contactul permanent cu țările care au o experiență mai vastă în acest domeniu este unul benefic”, a declarat viceministrul TIC, Vitalie Tarlev, la deschiderea ședinței.

Participanții a discuții au făcut un schimb de informații referitor la calitatea actelor de identitate moldovenești și procesul de eliberare a acestora, comparativ cu cele georgiene. Reprezentanții Georgiei s-au arătat interesați, în special, de nivelul de securitate al actelor de identitate moldovenești. În acest context, s-a reamintit că Republica Moldova este membru al Organizației Internaționale a Aviației Civile (ICAO) din 1992, iar din 2005 ÎS „CRIS „Registru” emite actele de identitate strict conform cerințelor internaționale. Totodată, din iunie 2013, țara noastră a devenit membru și al Directoriului Cheilor Publice (PKD) al ICAO pentru documentele de călătorie electronice mecanic lizibile (pașapoartele biometrice). „Am atins cel mai înalt nivel de securitate al actelor naționale de călătorie”, a precizat Vitalie Tarlev.

Un alt subiect abordat a fost procedura de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova, dar și de refuz a acesteia. Grupul din Georgia a solicitat, la finalul ședinței, colaborări ulterioare în vederea îmbunătățirii procedurilor de emitere a actelor de identitate georgiene prin preluarea bunelor practici din Republica Moldova.