Nume
Parola
Vizualizări: 3394
Pavel Filip: Vrem ca industria IT să fie atractivă pentru investitori
Chisinau, 18 Septembrie 2014 — Agenda colaborării bilaterale în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor a fost discutată astăzi în timpul întrevederii între ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, și ambasadorul Republicii Coreea în Moldova, cu sediul la Kiev, Sul Kyung-Hoon. Cei doi oficiali au remarcat dezvoltarea ascendentă a relațiilor bilaterale pe segmentul TIC și au confirmat disponibilitatea realizării unor noi proiecte comune.

Ministrul Pavel Filip a menționat că țara noastră este un partener fidel al Republicii Coreea în promovarea noilor tehnologii informaționale, care este un lider mondial în domeniu. ”La elaborarea unor documente de politici am inclus lucruri importante preluate de la colegii noștri din Coreea, în special în Strategia Moldova Digitală 2020. Vrem ca în Republica Moldova să avem o societate informațională dezvoltată, iar industria IT să fie cât mai atractivă pentru investitori”, a accentuat Pavel Filip.

Ministrul a specificat că în acest scop, a fost elaborat și promovat în Guvern proiectul legii cu privire la IT parcuri, care prevede introducerea unui impozit unic de 12% din vânzări. ”Această nouă abordare simplifică la maximum sistemul de impozitare și scutește întreprinderile IT de cheltuieli suplimentare pentru menținerea propriilor servicii contabile”, a opinat Pavel Filip, îndemnând companiile coreene să-și extindă afacerile și să investească în domeniul TIC din Moldova.

La rândul său, ambasadorul Republicii Coreea în țara noastră, Sul Kyung-Hoon, a apreciat abordarea inovativă promovată de Ministerul TIC și eforturile de atragere a investitorilor in Moldova. ”Domeniul TIC este unul important si trebuie sa utilizăm avantajele oferite de acesta pentru a îmbunătăți serviciile pentru cetățeni și calitatea guvernării. Moldova are tot potențialul necesar pentru ca în scurt timp să cunoască o dezvoltare puternică pe segmentul TIC”, a punctat ambasadorul.

Printre proiectele comune de succes a fost menționat Centrul de Informare și Acces (CIA) deschis în cadrul MTIC cu susținerea Guvernului coreean și care oferă o platformă unică de cooperare între țările noastre. La finalul întrevederii, ambasadorul, Sul Kyung-Hoon, a vizitat Centrul și a promis susținere în atragerea experților din Coreea.