Nume
Parola
Vizualizări: 9688
Lansarea volumului „Limba română – «între paranteze»?” de Eugenia Bojoga | 25 septembrie, 18:15
Chişinău, 25 Septembrie 2014 — Joi, 25 septembrie, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bdul Ștefan cel Mare nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului „Limba română – «între paranteze»?” de Eugenia Bojoga, apărut la Editura Arc.

„Volumul „Limba română – «între paranteze»?” reprezintă o contribuţie utilă și edificatoare pentru depășirea crizei identitare care macină societatea moldoveană, confruntată în prezent cu două câmpuri de forţe antagonice: pe de o parte, moștenirea sovietică, cea care o trage în trecut, încurajându-i prejudecăţile și inerţiile păguboase, și, pe de altă parte, exigenţele modernizării, adaptarea la standardele și la nivelul lumii civilizate, occidentale.

Eugenia Bojoga nu se limitează doar să modeleze construcţii teoretice, ea analizează realităţile lingvistice de ieri și de azi din Republica Moldova, luând în calcul sondajele de opinie, limbajul mass-media (inclusiv cel promovat de noile tehnologii informaţionale), opiniile și viziunile concetăţenilor noștri, vine cu texte polemice, elaborate în baza instrumentarului teoretic al disciplinei numite sociolingvistică”, afirmă Vitalie Ciobanu.

Eugenia Bojoga predă lingvistică generală, tipologia limbilor romanice și sociolingvistică la Facultatea de Litere a Universităţii „Babeș-Bolyai” din Cluj. Doctor în filologie, a beneficiat de burse de studii în Spania (MAE, AECI) și Germania (DAAD), a colaborat la proiecte naţionale și internaţionale, printre care Eugenio Coseriu – Erfassung und Publikation unveröffentlichter Manuskripte (Universitatea „Karl Eberhard”, Tübingen). În calitate de profesor invitat a ţinut cursuri și conferinţe la diferite universităţi europene (Münster, Berlin, Almeria, Valencia, Viena).

Membră a Société Internationale de Linguistique Romane, Eugenia Bojoga a publicat numeroase studii și articole în România, Republica Moldova și în străinătate. A editat în colaborare lucrările První mezinarodní symposium české rumunistiky, primul Simpozion internaţional de studii românești din Cehia (Praga, Libri, 2006) și Eugenio Coseriu: Perspectives contemporaines (2 volume, Presa Universitară Clujeană, 2012).

La lansare, alături de Eugenia Bojoga, vor participa Eugen Lungu, scriitor; Irina Condrea, prof. dr. la Facultatea de filologie a Universitatii de stat din Moldova, Vitalie Ciobanu, scriitor.

Moderator: Em. Galaicu-Păun, redactor-șef al Editurii Cartier

Preț promoțional în ziua lansării.