Nume
Parola
Vizualizări: 3029
Antreprenorii din Regiunea Sud - preocupați de evoluția economică a regiunii
Cimişlia, 1 Octombrie 2014 — Cimișlia/ 30 septembrie 2014/ Forumul Regional de susținere a antreprenorilor "Antreprenoriatul - factor - cheie în dezvoltarea regională"
Agenția de Dezvoltare Regională Sud a organizat și desfășurat Forumul regional „Antreprenoriatul - factor - cheie în dezvoltarea regională". Evenimentul se încadrează în şirul de evenimente desfăşurate în perioada 29 septembrie - 5 octombrie, cu prilejul Săptămânii europene a IMM-urilor 2014 în R. Moldova. Forumul asigură schimbul de experienţă şi diseminarea lecţiilor învăţate în ceea ce priveşte folosirea instrumentelor de stimulare a activităţii antreprenoriale.
La Forum au participat peste o sută de invitați, reprezentanţi ai: Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerului Economiei, Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud, Autorităţilor Publice Locale, ONG-urilor şi sectorului privat din RDS, administratori și rezidenți ai Parcurilor Industriale și Incubatoarelor de Afaceri din țară cît și din străinătate, mass-media locală și națională.
La eveniment au fost prezenți și Excelența Sa, Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE în Republica Moldova, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan, ministrul Economiei, viceprim-ministrul Andrian Candu, delegați din Uniunea Europeană - România, Germania, Slovacia.
În debutul evenimentului, Excelența Sa, șeful Delegației UE în RM, Pirkka Tapiola, a declarat că "antreprenorii joacă un rol crucial în dezvoltarea regională, întrucît ei creează locuri de muncă și promovează inovațiile. Principiile UE presupun egalitatea de șanse pentru toți cetățenii, iar prin dezvoltarea regională putem asigura prosperitate țării voastre. UE va sprijini și în continuare autoritățile moldovenești atît la modul teoretic, cît și la cel practic, în realizarea schimbărilor benefice, dar și necesare societății moldovenești".
Ministrul Marcel Răducan a specificat că "una din prioritățile dezvoltării regionale este susținerea antreprenorilor. Regiunea de Dezvoltare Sud are un potențial economic enorm, iar prin stabilirea parteneriatelor și realizarea proiectelor putem să dezvoltăm acest potențial economic", în contextul interesului statului pentru un cadru economic stabil și productiv.
Directorul ADR Sud, dna Maria Culeșov, a declarat că "investițiile în infrastructură sînt simțite de la Nordul pînă la Sudul țării, prin reparația intensă a traseelor naționale și locale. Aceasta este o prioritate și pentru Regiunea de Dezvoltare Sud, dar nu unica. Politica de dezvoltare regională presupune și susținerea sectorului privat, și dezvoltarea economică a țării. Pentru a avea succese este nevoie de o comunicare intensă, și prin reuniunea de astăzi noi vrem să favorizăm comunicarea tuturor celor prezenți aici."
Antreprenorii din Regiunea Sud au participat la discuții care s-au axat pe rolul sectorului privat în dezvoltarea regiunilor, incubatoarele de afaceri și parcurile industriale - ca oprtunități de dezvoltare a afacerilor.
Cu istorii de succes și provocări oferite de parcurile industriale, participanții au fost informați de către Mircea Cosma, președintele Consiliului Județean Prahova, în gestiunea căruia se află al doilea ca mărime parc industrial din România; experiența incubatoarelor de afaceri, a fost împărtășită de către administratori și rezidenți ai celor două incubatoare de afaceri din Regiune - din Leova și Ștefan Vodă, dar și de către Lucia Ușurelu, administrator al incubatorului de afaceri din Soroca.
La final, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud și directorii filialelor Cahul și Hîncești ai Camerei de Comerț și Industrie, au semnat acorduri de parteneriat în vederea colaborării, realizării şi dezvoltării de programe comune, specifice domeniului dezvoltării regionale şi capacităţilor instituţionale.
Reiterăm, Forumul regional oferă oportunitatea de a consolida cooperarea sectorului public cu cel privat şi a promova instrumentele de stimulare a activităţii economice în Regiunea de Dezvoltare Sud.