Nume
Parola
Vizualizări: 3222
Impactul Forumului regional, organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud
Cimişlia, 2 Octombrie 2014 — Forumul regional "Antreprenoriatul - factor- cheie în dezvoltarea regională", organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud și-a atins scopul. Prezența a peste 150 de persoane la eveniment, a demonstrat interesul pentru subiectele abordate în cadrul evenimentului.
De menționat, că la Forum a fost prezentă o delegație de antreprenori din România, condusă de Mircea Cosma, președintele Consiliului Județean Prahova, care s-au arătat gata să investească în parcul industrial Cimișlia. Vasilică Diaconu, antreprenor din România, a declarat că ar putea iniția aici o afacere în sectorul producerii de mobilă, cu angajați autohtoni. Antreprenorii români, Krzystof Grabowski și Valentin Mălăiescu, și-au împărtășit experiența cu antreprenorii prezenți, abordînd subiectul prin prisma reușitelor și provocărilor. Al doilea ca mărime parc industrial din România, SC Ploiești Industrial Parc SA, a fost prezentat de către directorul Parcului industrial, Dl Andrei Tudor.
Despre rolul amplasării parcurilor industriale în regiuni, a comunicat publicului expertul slovac, Vladimir Benc, cercetător senior în programul de politică economică.
Totodată, șeful Delegației UE în RM, Pirkka Tapiola, a declarat că în cel mai scurt timp cu suportul Uniunii Europene, Cimișlia ar putea avea un incubator de afaceri - pînă la sfîrșitul anului curent sau începutul lui 2015.
Experiența în acest domeniu a fost diseminată de către Lucian Sandu, expert român în Biroul Dezvoltarea Afacerilor, dar și de rezidenți ai incubatoarelor de afaceri autohtone. Exponenții au relatat despre istorii de succes, provocări și perspective, oferite de incubatoarele de afaceri.
Forumul a culminat cu semnarea a două acorduri de parteneriat între ADR Sud și filialele Camerei de Comerț și Industrie din Cahul și Hîncești, care ar spori colaborarea dintre ADR Sud și mediul privat din Regiune.
Astfel, Forumul regional „Anteprenoriatul - factor-cheie în dezvoltarea regională" a favorizat creşterea gradului de conştientizare, informare și familiarizare a actorilor din regiune privind rolul sectorului privat în dezvoltarea regională şi mecanismele de stimulare a acestuia, evidențiind ca oportunitate parcurile industriale și incubatoarele de afaceri. Inițiativele și ideile propulsate în cadrul și după reuniune, ar putea contribui ca Regiunea Sud să devină prosperă și atractivă sub toate aspectele.