Nume
Parola
Vizualizări: 2742
În cadrul Campaniei „Familie fără violenţă, societate fără violenţă!” funcţionarii CpDOM din UTAG au realizat mai multe acţiuni la Comrat, Basarabeasca şi Cimişlia.
Chișinău, 20 Octombrie 2014 — Pe 15 octombrie, angajaţii Reprezentanţei CpDOM din Comrat au ţinut prelegeri la Liceul „Gh.Gaidarji” la tema: Ce este violenţa domestică şi cum poate fi ea combătută. Elevii claselor mai mari care au fost prezenţi la orele desfăşurate cu acest subiect au avut posibilitatea să pună întrebări şi să-şi expună punctul lor de vedere în problema dată.
În ziua lansării Campaniei, şeful Reprezentanţei CpDOM din Comrat, Svetlana Mironova, a acordat un interviu pentru postul de radio „GRT” , în care s-a referi la situaţia privind violenţa domestică în UTAG, respectarea drepturilor femeilor în ansamblu şi al femeilor din mediul rural în particular.
Pe 16 şi 17 octombrie Svetlana Mironova şi angajatul Reprezentanţei CpDOM, Serghei Rudevici, au organizat un training pentru poliţiştii inspectoratelor de poliţie din oraşele Cimişlia şi Basarabeasca. În cadrul instruirii au fost discutate tipurile violenţei domestice, probleme legate de aplicarea Legii cu privire la combaterea violenţei domestice nr. 45.
S-a menţionat că poliţiştii sunt acei care au misiunea extrem de dificilă de a aplana conflictele în familii, de a preveni violenţa în familie şi a întreprinde acţiunile necesare pentru a proteja victimele actelor de agresiune. Poliţiştii şi-au exprimat regretul în legătură cu faptul că alte organe de stat se eschivează de a se implica în soluţionarea unor asemenea probleme. Poliţiştii au mai relevat că doar cu resursele limitate ale poliţiei, în lipsa centrelor de reabilitare, este de neconcepută combaterea acestui fenomen.
La întîlnire au fost avansate mai multe propuneri de modificare şi completare a legislaţiei în domeniu. Acestea vor fi sistematizate de către angajaţii Reprezentanţei CpDOM din Comrat şi transmise ombudsmanilor pentru formularea de recomandări menite să perfecţioneze cadrul legal ce ţine de combaterea şi prevenirea violenţei în familie.
Campania „Familie fără violenţă, societate fără violenţă!” este organizată de Oficiul Avocatului Poporului în comun cu Asociaţia Promo-LEX, Centrul de Asistenţă şi Protecţie a Victimelor şi Potenţialelor Victime ale Traficului de Fiinţe Umane, partener media – IPNA Compania „Teleradio-Moldova”.