Nume
Parola
Vizualizări: 4791
Atelier de lucru pentru fermieri la tema aplicării inovațiilor în sectorul agrar
Bălţi, 8 Noiembrie 2014 — Asociația Internațională a Businessului Mic și Mijlociu „Small Euro Business” din Bălți a desfășurat la 7 noiembrie a.c. un atelier de lucru pentru fermieri din raioanele Glodeni, Râșcani, Drochia, Fălești și Briceni în cadrul căruia au fost puse în discuție modele de inovații în sectorul agrar și importanța promovării acestora.

Atelierul de lucru este parte a proiectului de colaborare transnațională „Crearea și promovarea de noi abordări și instrumente pentru consolidarea competitivității sectorului primar și a inovației în Europa de Sud-Est”, derulat în zece țări de 16 parteneri. În Republica Moldova, proiectul este administrat de Asociația „Small Euro Business” din Bălți.

Coordonatorul proiectului pentru Republica Moldova, Andrei Balânschi, a făcut o trecere în revistă a activităților din cadrul proiectului și a explicat fermierilor de ce trebuie aplicate inovațiile în sectorul agrar mai ales de întreprinderile mici și mijlocii.
Micii producători pot aplica cu succes inovațiile în special în contextul realizării agriculturii ecologice, aceasta fiind, în cazul promovării, un atu pentru sectorul agrar al Republicii Moldova, a spus Andrei Balânschi.

Consultantul în agricultură în cadrul proiectului, Dr. habilitat Boris Boincean, susține că inovațiile nu trebuie impuse, ci conștientizate de către agricultori.

„Acum, agricultorii noștri practică, în mare parte, agricultura convențională, pe când mai multe țări europene fac eforturi să realizeze agricultura durabilă, care își pune ca scop păstrarea calității solurilor și evitarea poluării mediului prin utilizarea judicioasă a îngrășămintelor minerale și a celor organice”, a spus Dr. habilitat Boris Boincean.

Consultantul IT al proiectului, Stanislav Stadnic, a îndemnat fermierii participanți la atelierul de lucru să exploateze platformele web de specialitate în vederea promovării afacerilor.
„În acest sens, Asociația „Small Euro Business” a promovat deja două webinare (seminare/conferințe online) pentru fermierii din Moldova pe platforma transnațională http://network.app4inno.eu”, a menționat Stanislav Stadnic, precizând că platforma are înregistrați pe această resursă circa 400 de companii din sectorul agrar, inclusiv 21 din RM.
Fermierii au făcut schimb de experiență și opinii în cadrul atelierului.

Bunăoară, liderul unei gospodării țărănești din satul Mihăileni, raionul Râșcani, Andrian Cepoi, a menționat că realizează proiecte ecologice, realizarea cărora cu investiții reduse îi garantează recolte mari.

Proiectul de colaborare transnațională „Crearea și promovarea de noi abordări și instrumente pentru consolidarea competitivității sectorului primar și a inovației în Europa de Sud-Est” a fost lansat în Republica Moldova la 14 martie a.c. Proiectul își propune să creeze un sistem transnațional de sprijin al competitivității  pentru exploatarea potențialului de inovare al IMM-urilor agricole din regiunile  de Sud-Est ale Europei. Proiectul este realizat în colaborare cu 16 parteneri  din zece țări (Italia, Ungaria, Grecia, Serbia, Croația, Albania, Ucraina, România, Bulgaria și R. Moldova).

# # #

NOTĂ PENTRU EDITORI | Asociația Internațională a Businessului Mic și Mijlociu „Small Euro Business” activează de la sfârșitul anului 2001. Oferă asistență în dezvoltarea afacerilor în domeniul activității economice externe.

*** Pentru informații suplimentare, contactați-l pe Andrei Balânschi +231-60036 sau +799-36362.