Nume
Parola
Vizualizări: 1275
Experți cehi pregătesc terenul pentru crearea unui sistem modern de planificare în Regiunea de Dezvoltare Nord
Bălți, 28 Noiembrie 2014 — O echipă de experți cehi a demarat prima etapă de elaborare a studiului de fezabilitate pentru proiectul-pilot „Dezvoltarea instrumentelor moderne de planificare în Regiunea de Dezvoltare Nord, utilizând tehnologia GIS”, finanţat din sursele guvernului Republicii Cehe.

În perioada 25-26 noiembrie a.c., trei experți cehi s-au aflat în Regiunea de Dezvoltare Nord, pentru a analiza cadrul legislativ în domeniu și a cerceta calitatea datelor existente în momentul de față. De asemenea, pentru obținerea cât mai amplă a datelor cu referire la bazele de date existente, au fost remise chestionare către instituțiile deținătoare de rețele, care au semnat recent un acord de parteneriat.

Amintim că acordul de parteneriat în cadrul proiectului-pilot menționat a fost semnat la Bălți, în luna septembrie a.c., cu ocazia inaugurării Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția II. Acordul a fost semnat de către opt parteneri ai proiectului-pilot, în prezența Ambasadorului Republicii Cehe la Chișinău, Excelența Sa Jaromír Kvapil. Astfel, de rând cu directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), documentul a fost semnat și de reprezentanții Î.S. „Cadastru”, S.A. „RED-Nord”, S.A. „CET-Nord”, Î.M. „Apă-Canal Bălți”, SRL „Bălți-Gaz”, S.A. „Drumuri Bălți” și S.A. „Moltelecom”.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, susține că proiectul de creare a sistemului modern de planificare este unul de maximă importanță pentru Regiunea de Dezvoltare Nord, deoarece va impulsiona atragerea investițiilor în regiune.

Obiectivul general al proiectului-pilot este crearea conexiunilor dintre ADR Nord și cele 11 raioane și municipiul Bălți din Regiunea de Dezvoltare Nord. Întrucât realizarea unui astfel de proiect ce ar acoperi toată regiunea este costisitor, proiectul va acoperi inițial doar municipiul Bălți.

Platforma GIS reprezintă un suport modern și eficient în facilitarea deciziilor privind dezvoltarea regională, atragerea investitorilor, valorificarea potențialului turistic al regiunii, precum și pentru elaborarea unor analize socio-economice.

Conceptul de proiect „Dezvoltarea instrumentelor moderne de planificare în Regiunea de Dezvoltare Nord, utilizând tehnologia GIS” a fost elaborat de ADR Nord și urmează a fi realizat în perioada 2014-2016, cu sprijin financiar din partea Republicii Cehe, prin intermediul Agenției Cehe pentru Dezvoltare. În 2013, proiectul-pilot menționat a fost îmbunătățit în cadrul proiectului Twinning „Dezvoltarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova”, grație suportului consultativ și metodologic din partea experților francezi și români.

GIS - Sistemul Datelor Geospațiale

www.adrnord.md