Nume
Parola
Vizualizări: 5339
Întreprinzători din sfera serviciilor au format un comitet sectorial, pentru a-și consolida eforturile în desfășurarea dialogului public-privat
Chisinau, 9 Decembrie 2014 — La inițiativa Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, întreprinzători din sfera serviciilor au format un comitet sectorial, pentru a-și consolida eforturile în desfășurarea unui dialog public-privat eficient, inclusiv în privința implementării prevederilor Acordului de Comerț Liber cu UE. Comitetul reunește peste 40 de reprezentanți ai sectorului privat, iar în calitate de președinte a fost ales rectorul Universității Cooperatist-Comerciale, Larisa Șavga.
La deschiderea ședinței de constituire a Comitetului pentru antreprenoriat în sfera serviciilor, președintele CCI Valeriu Lazăr a menționat că, odată cu decizia de a integra economia națională în circuitul european, Republicii Moldova și-a asumat angajamentul să se conformeze anumitor reguli, iar succesul realizării acestui proces depinde de modul în care autoritățile și sectorul privat vor comunica.
”Prin constituirea comitetului respectiv, din care fac parte instituții bancare, companii de asigurări, consultanță, IT, comerț, turism și alte sub-sectoare din domeniul serviciilor, asociații de profil, ne propunem să creăm o platformă eficientă de dialog, unde vor fi abordate problemele în domeniu și vor fi identificate modalitățile optime pentru soluționarea lor. În context, CCI va oferi suportul logistic și informațional necesar” – a declarat Valeriu Lazăr.
Prezent la întrunire, viceministrul Economiei Tudor Copaci a mulțumit CCI pentru inițiativă și a accentuat că Ministerul Economiei este interesat de o conlucrare activă cu reprezentanții businessului, deoarece armonizarea legislației și implementarea eficientă a prevederilor DCFTA presupune implicarea sectorului privat la toate etapele.
După alegerea sa în calitate de președinte al Comitetului pentru antreprenoriat în sfera serviciilor, Larisa Șavga a spus că își dorește ca fiecare membru să participe constructiv la lucrările Comitetului. ”Deși domeniul de prestări servicii este foarte divers, există și probleme comune. La momentul actual trecem printr-un proces schimbare continuă, unde nu există soluții gata, iar responsabilitatea care ne revine este foarte mare.”
În cadrul ședinței a fost aproba regulamentul Comitetului și un plan de acțiuni pentru primul trimestru al anului 2015. De asemenea, agenții economici au fost informați despre măsurile pe care le întreprinde Ministerul Economiei în vederea facilitării implementării DCTFA.
Membrii comitetului au convenit să se întrunească în următoarea ședință la începutul lunii februarie 2015.
Reamintim că, pe lângă CCI au fost create încă două comitele sectoriale: în domeniul agricol și în domeniul industrial.
Constituirea comitetelor are loc cu susținerea Proiectului ”Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) - informarea şi consolidarea capacităţilor agenţilor economici”, implementat de Camera de Comerț și Industrie și Asociația Businessului European, cu asistența Corporației Financiare Internaționale.
Agenții economici interesați să devină membri ai unuia dintre comitete se pot adresa la CCI.
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook