Nume
Parola
Vizualizări: 3000
CpDOM salută decizia autorităţilor publice locale din oraşul Edineţ de a institui serviciul gratuit “Taxi social”, destinat persoanelor cu mobilitate redusă
Chișinău, 22 Ianuarie 2015 — Instituţia naţională a ombudsmanului apreciază faptul că, în pofida posibilităţilor financiare reduse, administraţia Edineţ a identificat resurse pentru lansarea unui serviciu destinat persoanelor cu nevoi speciale sau cu mobilitate redusă (http://www.publika.md/serviciu-util-pentru-unii-locuitori-din-edinet--su...).

Este foarte important că iniţiativa în cauză este realizată cu susţinerea financiară şi sub auspiciile autorităţilor publice locale Edineţ, semnificativ fiind şi faptul că solicitările din partea beneficiarilor sunt recepţionate chiar din anticamera primarului.

Pentru susţinerea categorii vizate de persoane, asigurarea accesului acestora la infrastructura socială contează foarte mult atît existenţa unui “Taxi social”, cît şi faptul că serviciile sunt gratuite. Asta avînd în vedere veniturile reduse ale persoanelor cu dizabilităţi, ale celor social vulnerabile.

Reamintim că în cadrul Decadei pentru drepturile omului, organizată de CpDOM în perioada 01-10 decembrie 2014 la tema promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, Instituţia naţională a abordat problema accesului categoriei vizate de persoane la transportul în comun. Mai mult, într-o rezoluţie adoptată pe marginea consultărilpor purtate cu reprezentanţi ai mai multor ONG-uri care activează în domeniu dat, CpDOM a chemat autorităţile publice centrale şi locale să identifice soluţii pentru sporirea mobilităţii persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, de auz şi de vedere şi asigurarea accesului la transportul în comun. Or, accesibilitatea este o condiție indispensabilă pentru exercitarea de către persoanele cu nevoi speciale a drepturilor civile, politice, sociale, economice și culturale.

În decembrie anul trecut Instituţia naţională a ombudsmanului a lansat ideea aplicării tacticii paşilor mici în crearea unui mediu fără de bariere pentru persoanele cu dizabilităţi, favorabil integrării lor depline în comunitate.CpDOM va continua să activeze în această direcţie, în limita competenţelor de care dispune, şi să menţină un dialog permanent cu autorităţile publice responsabile, partenerii din societatea civilă (http://www.ombudsman.md/ro/stiri/institutia-nationala-ombudsmanului-lans...).

Lansarea serviciului “Taxi social” la Edineţ constituie dovada faptului că, indiferent de împrejurări, pot fi găsite soluţii pentru a rezolva o problema vitală pentru persoanele cu nevoi speciale. Ne exprimăm speranţa că iniţiativa de la Edineţ va fi preluată şi de alte autorităţi publice locale.