Nume
Parola
Vizualizări: 2904
CNM desfășoară o nouă serie de instruiri privind monitorizarea biologică a apei în bazinul r. Ichel
27 Ianuarie 2015 — În perioada 27-30 ianuarie 2015, Centrul Național de Mediu desfășoară o serie de instruiri privind monitorizarea biologică a apei în rîurile mici împreună cu școlile amplasate în bazinul rîului Ichel din raionul Criuleni (or. Criuleni, Boșcana, Coșernița, Drăsliceni, Hîrtopul Mare, Hrușova, Ișnovăț, Măgdăcești, Miclești, Onițcani, Pașcani, Slobozia Dușca, Zăicana) și municipiul Chișinău (or. Cricova, com, Ciorescu).
În cadrul acestor activități practice, CNM oferă asistență echipelor de voluntari, formate din elevi în identificarea probelor de apă și evaluarea calității acesteia prin intermediul vietăților din apă (macronevertebratelor acvatice). Calitatea apei se apreciază cu ajutorul acestor vietăți, care necesită condiţii specifice de trai. Metoda constă în colectarea macronevertebratelor, identificarea organismelor şi determinarea calităţii apei. Categoriile de calitate a apei – „excelentă”, „bună”, „satisfăcătoare” şi de „proastă calitate” se determină în baza nivelului de toleranţă a organismelor la poluare şi în baza diversităţii organismelor colectate în timpul investigaţiilor. ”.
Şcolile antrenate în aceste activităţi de voluntariat sunt asigurate de către Centrul Național de Mediu cu echipament necesar pentru desfăşurarea monitoringului biologic.
Scopul acestor activități este de a crește nivelul de conștientizare a tinerei generații vis-a-vis de starea alarmantă a râurilor din țară precum și de a aduce metode noi, interactive în procesul de educație ecologică.
Această activitate face parte din cadrul proiectului "Rîurile noastre – provocarea apelor transfrontiere" care este finanțat de Programul de Granturi Mici GEF și PNUD, implementat de CNM și co-finanțat de Fundația EcoCatalyst Foundation.