Nume
Parola
Vizualizări: 6711
APCP reamintește: serviciile de transporturi de călători obligatoriu trebuie certificare
Chisinau, 6 Februarie 2015 — Deși legislația Republicii Moldova prevede expres că serviciile de transporturi de călători interurbane și urbane regulate, cele speciale, internaţionale pe bază comercială şi la comandă, precum și serviciile de transporturi de călători prestate de taxiuri sunt supuse certificării obligatorii, nu toți transportatorii auto se conformează.
Acest fapt este relevat și de rezultatele operaţiunii speciale ”Autobuz”, desfășurată pe întreg teritoriul țării, în perioada 19 ianuarie - 02 februarie 2015, de Inspectoratul Naţional de Patrulare. În numai două săptămâni, oamenii legii au depistat peste 100 de încălcări ale legislaţiei naţionale în domeniul reglementării transportului de pasageri. Inspectorii auto au constatat că mai mulți transportatori utilizează vehicule cu defecţiuni tehnice, care nu au susținut testările obligatorii sau nu dispun de autorizațiile și certificatele necesare.
În context, Asociaţia Patronală în domeniul Conformităţii Produselor din Republica Moldova (APCP) își exprimă îngrijorarea față de această situație, deoarece este pusă în pericol viața pasagerilor și a tuturor participanților la trafic.
”Din cauza lipsei resurselor financiare la instituțiile de stat, serviciile de transport auto de călători sunt prestate preponderent de întreprinderi private. Paradoxal, dar în loc ca nivelul calității serviciilor să fie mai înalt, situația este exact inversă. În ultimul timp suntem martori ai mai multor accidente rutiere cu implicarea mijloacelor de transport public. Deseori călătorii sunt transportați în vehicule reutilate după bunul plac al proprietarilor de microbuze sau autobuze, cu scopul de a obține cât mai mult profit. Însă acești transportatori nu țin cont de normele elementare de siguranță, iar pasagerii se simt în vulnerabili, pentru că nu au prea multe alternative”, a spus președintele APCP, Victor Catan.
Starea deplorabilă a drumurilor, reutilarea vehiculelor, supraîncărcarea lor zi de zi, sporesc gradul de uzură a mijloacelor de transport. Totuși, proprietarii nu se grăbesc să le schimbe sau să le repare, deoarece aceasta implică cheltuieli suplimentare. Aici se mai adaugă și factorul uman – lipsa specialiștilor calificați: lăcătuși auto, șoferi care să-și facă conștiincios munca, inspectori care să documenteze încălcările etc. Astfel, vehiculele se transformă în adevărate pericole ”ambulante”.
Pentru a evita asemenea situații, Conform art. 49, al. t) din Codul transporturilor rutiere nr. 150 din 17.07.2014, operatorii de transport rutier/întreprinderile care efectuează operaţiuni de transport rutier au obligaţia să supună serviciile prestate procedurilor de certificare, aplicate de către organismele de evaluare a conformităţii acreditate.
Totodată, conform, art. 96. al aceluiași Cod, și întreprinderile care desfăşoară activităţi de autoservice trebuie să dețină certificat de conformitate.
”Certificatul de conformitate nu este un moft, ci un document foarte important, care atestă că serviciu/produsul identificat corespunzător a fost supus procedurilor de evaluare a conformităţii şi că, la momentul evaluării, este conform cerinţelor specificate aplicabile.
Procedura de evaluare a conformității este realizată de către un expert acreditat, care se deplasează la fața locului și efectuează un audit privind îndeplinirea de către întreprinzător a cerințelor prevăzute de cadrul normativ ce reglementează prestarea serviciilor de transportul de călători. Obligatoriu este verificată starea tehnică, sanitară, ecologică a mijloacelor de transport, potențialul de cadre calificate - șoferi care că dețină categoria respectivă și experiență, alte aspecte.
Dacă auditul relevă că transportatorul nu întrunește toate cerințele, certificatul de conformitate nu este eliberat.
Același lucru este valabil și pentru autoservice, alte tipuri de servicii care, conform legislației, trebuie certificate obligatoriu”, a precizat Victor Catan.
Pentru a nu își pune viața în pericol și a ajunge în siguranță la destinație, președintele APCP le recomandă călătorilor să își cumpere bilete de la gările autorizate, să nu urce în vehicule care li se par suspecte, să ceară prezentarea certificatului de conformitate.
Potrivit datelor Biroului național de Statistică, în anul 2014, cu autobuze şi microbuze au fost transportaţi 108,1 mil. pasageri, cu 5,9% mai puţin comparativ cu anul 2013.

Autor: Asociația Patronală în domeniul Conformităţii Produselor din Rep

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă