Nume
Parola
Vizualizări: 3846
Proiectul de Lege prind parcurile din industria IT, votat de Parlament
Chisinau, 31 Iulie 2015 — În Republica Moldova vor fi create primele parcuri virtuale din industria tehnologiei informației. Proiectul de Lege cu privire la parcurile din industria tehnologiei informației a fost adoptat, astăzi, de Parlament în prima lectură.

”Industria IT are cea mai mare valoare adăugată, nu este legată de caracteristici geografice sau climatice, principala resursă fiind omul și cunoștințele lui. Aceasta poate contribui esențial la dezvoltarea economiei naționale. În acest scop trebuie să creăm un sistem transparent, prietenos cu mediul de afaceri, fiind eliminate constrângerile și posibilitățile de interpretare a normelor legale ”, a menționat în plenul Parlamentului, ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. Pavel Filip a declarat că proiectul MTIC susține companiile care activează în domeniul tehnologiei informației și le oferă o platformă competitivă pentru dezvoltare.

Elementul cheie al proiectului îl constituie implementarea modelului inovativ de impozitare pentru rezidenții parcurilor IT prin aplicarea unui impozit unic în mărime de 7%, dar aplicat pe volumul de vânzări. ”Acest model de impozitare înseamnă mecanisme simple, clare și transparente de administrare, care nu lasă loc pentru birocrație și corupție. Astfel, va fi creat un mediu competitiv și atractiv pentru atragerea investițiilor și dezvoltarea acestui sector cu un potențial enorm”, a accentuat ministrul TIC.

De asemenea, se propune scutirea rezidenților parcurilor IT de TVA și taxe vamale la importul de tehnică de calcul și echipamente pentru dezvoltarea capacităților de producere. ”Parcurile vor activa în regim „virtual”, iar rezidenții pot realiza genurile specificate de activitate din propriile oficii, aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Proiectul prevede expres 5 genuri de activitate, legate în mod special de elaborarea de programe, care pot fi desfășurate în cadrul IT parcurilor”, a precizat Pavel Filip.

Proiectul de lege privind parcurile IT este parte a Strategiei de creștere a competitivității industriei IT pe anii 2015 -2021, aprobată și implementată de Guvern. Acesta a fost elaborat și promovat de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, cu susținerea partenerilor de dezvoltare: Banca Mondială, USAID, German Economic Team și a consultantului internațional, selectat prin concurs deschis - Price Water House.

În prezent, în Republica Moldova activează 682 de companii din domeniul IT, unde sunt angajate peste 9 mii de persoane. Salariul mediu în industria IT este cel mai înalt pe economie - de aproximativ 9 mii de lei. Odată cu aplicarea prevederilor acestei Legi, numărul companiilor și angajaților ar urma să crească considerabil, cu impact pozitiv asupra întregii economii naționale.