Nume
Parola
Vizualizări: 3476
Au fost aleși reprezentanții societății civile în cadrul Consiliilor Regionale de Dezvoltare Centru, Nord și Sud
21 August 2015 — Miercuri, 19 august 2015, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) a avut loc ședința Comisiei de selectare a reprezentanților societății civile și sectorului privat în calitate de membri ai Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare (CRD). În cadrul acestei ședințe au fost aleși noi membri ai Consiliilor Regionale de Dezvoltare Centru, Nord și Sud.

„În componența Consiliului Regional se regăsesc reprezentanții autorităților administrației publice locale (APL), desemnați din oficiu: - președinții de raioane; - primari din cadrul regiunilor respective de dezvoltare, delegați de către asociația primarilor; reprezentanții sectorului privat și cel asociativ, selectați conform procedurii stabilite de minister. De asemenea, Consiliul Regional este format în baza principiului parității între reprezentanții APL, pe de o parte, și reprezentanții sectorului privat, pe de altă parte. În scopul identificării reprezentanților sectorului privat în componența Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare Nord, Centru și Sud, de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a fost lansat la data de 7 iulie 2015 un concurs de selectare a reprezentanților respectivi. Cei interesați au fost invitați să depună dosarele la sediile Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord, Centru și Sud", a subliniat viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ion Stratulat.

Totodată, potrivit viceministrului Ion Stratulat, în cadrul ședinței au fost aleși și reprezentanților societății civile în Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare.

Directorul Centrului CONTACT, Serghei Neicovcen care a făcut partea din comisia de selectare a declarat că reprezentanții societății civile urmează să participe mai activ la elaborarea politicilor regionale, să se implice în implementarea proiectelor și să stimuleze comunitatea în procesul de dezvoltare.

Conform procedurii legale, după selectarea membrilor CRD, MDRC stabilește data și locul desfășurării primei ședințe a Consiliului Regional, ce este considerată o ședință constitutivă. La ședința constitutivă, membrii CRD aleg președintele și vicepreședintele.

Menționăm, Consiliul Regional este o structură funcțională deliberativă la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare, fără personalitate juridică, avînd drept scop coordonarea și promovarea obiectivelor politicii de dezvoltare regională la nivel local. Consiliul este responsabil de dezvoltarea generală în regiune și de aprobarea Strategiei de dezvoltare regională și a Planului de acțiuni.

Consiliul Regional pentru Dezvoltare Centru are 52 de membri, fiind alcătuit din cîte patru reprezentanți din fiecare raion al regiunii (Anenii Noi, Călăraşi, Criuleni, Dubăsari, Hînceşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Străşeni, Şoldăneşti, Teleneşti, Ungheni).