Nume
Parola
Vizualizări: 4398
Proiect de promovare a drepturilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală derulat de Asociația SOMATO
Bălți, 19 Octombrie 2015 — Cel puțin 70 de beneficiari și 60 de specialiști din centrele comunitare de sănătate mintală din patru raioane ale Republicii Moldova vor fi instruiți în domeniul drepturilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală grație unui proiect derulat de Asociația SOMATO din Bălți.

Derularea proiectului „Capacitarea grupurilor de persoane cu dizabilități psiho-sociale și intelectuale în scopul unei participări eficiente în luarea deciziilor și incluziunea eficienta în societate”, susținut financiar de Ambasada Finlandei la București, a început în luna septembrie a.c. și va finaliza în luna august 2016.

Proiectul prevede organizarea mai multor activități de instruire a beneficiarilor de servicii și a specialiștilor de la patru centre comunitare de sănătate mintală din raioanele Cimișlia, Soroca, Orhei și Cahul.

Directoarea Asociației SOMATO, Jana Chihai, spune că, prin derularea proiectului, echipa de la „Somato” își propune să contribuie la încurajarea beneficiarilor de la cele patru centre de sănătate mintală în vederea promovării și apărării drepturilor sale, participarea la luarea deciziilor și dezvoltarea abilităților de susținător de la egal la egal.

„Ne propunem să contribuim, de asemenea, la o mai bună înțelegere de către specialiștii celor patru centre comunitare a politicilor în domeniul drepturilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală și să-i instruim, să-i încurajăm să aplice mai activ normele naționale și internaționale din acest domeniu”, a spus Jana Chihai.

În total, în cadrul proiectului vor fi organizate patru traininguri pentru beneficiari și patru pentru profesioniști. Vor fi organizate patru mese rotunde și 40 de ședințe a grupurilor de suport în raioanele Cimișlia, Soroca, Orhei și Cahul în cadrul cărora vor fi dezbătute subiecte ce țin de promovarea politicilor incluzive, prevenirea discriminării persoanelor cu problemele de sănătate mintală; aplicarea legislației naționale și a convențiilor internaționale în acest sens.

La finalul proiectului, va fi organizat un concurs de lucrări ale beneficiarilor cu genericul „Sunt important – drepturile mele contează”. Proiectul va finaliza cu desfășurarea unei Conferinței Naționale din cadrul Campaniei publice „Nimic despre mine fără de mine!”

# # #
Notă pentru editori:
Asociaţia „SOMATO”, cu sediul în oraşul Bălţi a fost fondată la 18 februarie 1999. Activează în domeniul sănătăţii mintale şi promovează o atitudine tolerantă faţă de persoanele cu probleme de sănătate mintală şi reabilitarea psihologică şi socială a acestora. În septembrie 2000, a fondat Centrul de sănătate mintală „SOMATO”, acesta fiind primul asemenea centru din Moldova.